Kada se fudbal igrao srcem

(6 glasova)
Kada se fudbal igrao srcem
Kada se fudbal igrao srcem

Kraljevina Jugoslavija osvojila je treće mesto na prvom Svetskom prvenstvu u fudbalu.
Prvo Svetsko prvenstvo u fudbalu odigrano jula 1930. godine u Urugvaju donelo je najveći uspeh tadašnjem jugoslovenskom fudbalu – osvajanje trećeg mesta. Ispostavilo se da je to takođe najveće dostignuće srpske reprezentacije. Tada, u Montevideu, Kraljevinu Jugoslaviju predstavljao je tim sačinjen od 16 igrača iz beogradskih klubova (BSK, „Jugoslavija“, „Soko“) i jednog iz novosadske „Vojvodine“. Razlog odsustva hrvatskih fudbalera bilo je protivljenje preseljenju sedišta Jugoslovenskog nogometnog saveza iz Zagreba u Beograd.
Dragan Bjelogrlić, reditelj filma „Montevideo, Bog te video“ uspeva da sažeto prikaže prilike u kojima se rađala reprezentacija koja se upisala u istoriju fudbala:
- Ratom izmučena, razrušena, iskrvavljena Srbija u susretu sa otkrićima savremenog-modernog sveta, kao što su film, mediji, moda, muzika i naravno fudbal, svim vesnicima nove ere globalnog povezivanja sveta, pokušava da se pronađe u nečemu što će uskoro postati Novi XX vek. U haosu pravljenja novog građanskog društva, između vekovnog blata i nove salonske mode, između diktature i nacionalnih sukoba, grupa entuzijasta osećajući vetrove novog sveta, želi da odvede mladu i po mnogo čemu nedozrelu Srbiju, tada Jugoslaviju, na prvi Svetski Fudbalski Kup u Urugvaj i tako joj pronađe mesto u budućoj velikoj Svetskoj Porodici.

U to vreme fudbal su igrali siromašni, a sa tribina ga gledali bogati, kako zaključuju mnogi poznavaoci sporta. Obični ljudi, koji su imali svoje poslove i porodice, zavoleli su ovu igru i posvećivali joj svoje slobodno vreme. Talenat se nije merio novcem. Dobar fudbaler bio je istinska zvezda, samo zbog toga što ga je komšiluk podržavao, a potom i ceo grad. Dragan Bjelogrlić u svojoj „Reči reditelja“ dodaje da je to vreme romantizma i viteštva, kada se ispod dresa nosila „Karađorđeva zvezda“ umesto zlatne kajle. To je bio trenutak istinske vrednosti sporta i spoznaje njegove suštine. Fudbal je bila igra za sebe, koja nije imala više ciljeve od onih sportskih.

Na Svetskom prvenstvu  od ukupno 13 reprezentacija, četiri su bile evropske, među kojima i Kraljevina Jugoslavija. Mnogi savezi odbili su poziv, jer su kao prepreku videli dugo putovanje do Urugvaja. Čak ni to nije pokolebalo najmlađu postavu na prvenstvu, koja je na utakmici protiv Brazila bila stara 21 godinu i 258 dana. Reprezentacija Kraljevine Jugoslavije putovala je tri dana vozom do Marseja, a potom šesnaest dana francuskim brodom „Florida“ do Montevidea. Na tom putovanju odradili su i svoje pripreme za predstojeće prvenstvo.

Reprezentacija Kraljevine Jugoslavije na Svetskom prvenstvu u Montevideu, 1930. godine: Sleva nadesno (desno): Dragoslav Mihajlović Vampir, Ljubiša Stefanović Leo, Momčilo Đokić Gusar, Đorđe Vujadinović Nosonja, Mikica Arsenijević Balerina, Branislav Sekulić, Milutin Ivković Milutinac, Milovan Jakšić Jakša. Sleva nadesno (dole): Aleksandar Tirnanić Tirke, Blagoje Marijanović Moša, Ivica Bek izvor>>

Prvu utakmicu reprezentacija je igrala protiv Brazila koji su pobedili sa 2:1, a prvi gol je postigao Aleksandra Tirnanić koji je narednog dana napunio 19 godina. Sledeći protivnik bila je Bolivija koja je pobeđena rezultatom 4:0, pri čemu se tim selektora Boška Simonovića plasirao u polufinale, gde je izgubio od domaćina sa 6:1. S obzirom na to da se nije igrala utakmica za treće mesto, ono je dodeljeno reprezentaciji Kraljevine Jugoslavije, jer je poražena od svetskog prvaka. Zanimljivo je pomenuti da je najviše gledalaca bilo baš na toj utakmici, čak 93. 000.
Istinska volja i ljubav prema sportu i svojoj zemlji odveli su mladi tim Kraljevine Jugoslavije sve do Urugvaja. Uz minimalne uslove i velike napore, osvojili su treće mesto. Znali su za šta se bore i imali su jasan cilj. Sve ovo deluje kao bajka koja počinje rečima: „Nekada davno na brdovitom Balkanu fudbal se igrao srcem, a ne novčanikom“. Ostaje želja i poruka nekim novim klincima  - vratite srce na teren.

Tekst napisala: Aleksandra Kekić

 

Pin It
2012-06-23
subota, 23 jun 2012 02:00

Ostavi komentar

Podrži i ti naš rad u stvaranju besplatnog sporta u Srbiji. Klikni na dugme Like Page

X Zatvori