Globalizacija

(2 glasova)
Globalizacija
Globalizacija


U skorije vreme sve više primećujem nesuglasice između fanova Reala i Barselone, Intera i Milana, tamo nekih Bundesligaša, treće engleske lige ili brazilske druge. Zamislila sam se na trenutak, i zapitala šta se desilo sa dobrim starim rivalitetom između Zvezde i Partizana. Ostalo je svega još nekoliko vernih fanova koji će na tiketu odigrati ono što osećaju da treba, a ne ono što im kvote i statistike govore. 

Uticaj kladionice, interneta, kablovske, satelita, interneta i ne znam još kakvih sve digitalnih tehnologija nam omogućava da zavirimo u svaki deo sveta pa tako i u fudbal. Na sajtu bilo kod evropskog kluba možete da iskopate apsolutno sve što ima veze sa aktivnostima tima, igrača individualno, trenera, vlasnika, direktora generalnih i onih negeneralnih, pa čak i oko medicinkog osoblja. Malo me je potreslo  što nije moguće saznati ko je zadužen za čišćenje Nou Camp-a sigurno će i ti podaci blagovremeno biti dostupni. Svetski tabloidi takođe budno prate privatne živote svakog sportiste koji ima iole uspešnu karijeru, pa se tako po forumima neretko raspravlja koliko će razvod nekog igrača uticati na njegovu mentalnu spremnost pred važnu utakmicu.
Sve ovo veoma utiče na doživljaj pojedinca. Tako se današnji srednjoškolci više nerviraju kad gubi Arsenal nego kad gubi srpska reprezentacija. Neki zbog toga što im  baš ta utakmica fali da tiket „prođe“, a neki zato što jednostavno ne znaju kako voleti Zvezdu i Partizan svim srcem. Naravno oni tvrde da je glavni krivac za sve novac i to u duhu „Sve što vredi prodali smo!“  Objašnjavaju  da je nivo igre u našoj zemlji patetičan u odnosu na Ligu Šampiona. Čisto sumnjam da 70-tih i 80-tih nije bilo isto tako, ali tada sportske aktivnosti sredom nisu bile držanje daljinskog upravljača nego igranje „fuce“ na školskim terenima. Još jednom je globalizacija učinila sve previše dostupnim, pomerila vrednosti  i učinila detinjstvo svakog dečaka manje uzbudljivim.

Ne preporučujem huligansku ljubav, ali pravi dokaz o ljubavi prema srpskom fudbalu se primeti kada stari Grobari ipak navijaju za Zvezdu kada igra sa nekim strancima, kao što i stare Delije (politička korektnost :P) navijaju za Partizan kad se umeša neko sa strane.

Tekst napisala: Dragica Jeremić

 

Pin It
2012-06-26
utorak, 26 jun 2012 02:00

Ostavi komentar

Podrži i ti naš rad u stvaranju besplatnog sporta u Srbiji. Klikni na dugme Like Page

X Zatvori