Back BesplatanSport.com

Međunarodni olimpijski komitet: zvaničan stav o fizičkoj aktivnosti dece

(0 glasova)
Međunarodni olimpijski komitet: zvaničan stav o fizičkoj aktivnosti dece
Međunarodni olimpijski komitet: zvaničan stav o fizičkoj aktivnosti dece


Fizička aktivnost dece zaokuplja sve više pažnje svetske naučne javnosti, s obzirom da je primetan nesmanjeni trend opadanja nivoa na svim uzrastima dece i adolescenata, što kasnije povećava rizike od nastanka većeg broja oboljenja. U tom smislu, internacionalni olimpijski komitet je oformio grupu eksperata koja je sumirajući rezultate svih najnovijih istraživanja pokušala da analizira značaj fizičke aktivnosti dece po zdravstveni status i još važnije, potencijalne pravce delovanja u promociji fizičke aktivnosti mladih. Generalni zaključci nagoveštavaju ono što je manje više potvrđeno ranije: deca su značajno manje fizički aktivna i imaju sve slabiji fizički status, meren preko nekoliko standardnih pokazatelja (aerobna izdržljivost, fleksibilnost, mišićna snaga i telesna kompozicija).
Ipak, posebno je interesantan zaključak vezan za značaj nastave fizičkog vaspitanja u ukupnoj fizičkoj aktivnosti dece! Utvrđeno je da je škola mesto koje ima najveći potencijalni uticaj na nivo fizičke aktivnosti ali da je potrebno napraviti neke korenite promene! Pre svega, neophodno je da sa decom rade kvalifikovani stručnjaci za nastavu fizičkog vaspitanja od najranijeg uzrasta! Takođe, sve vannastavne aktivnosti u okviru škole potrebno je podrediti akcijama za povećanje nivoa fizičke aktivnosti dece, za šta bi opet bili zaduženi nastavnici fizičkog vaspitanja! Konačno, potrebno ja da školski kurikulum sadrži NAJMANJE 3 časa nastave fizičkog vaspitanja sa minimalnih 120-180 minuta nedeljno! Izgleda da je Olimpijski komitet indirektno rekao ono što stručnjaci u oblasti fizičkog vaspitanja odavno promovišu: Zdravlje dece je na prvom mestu, a nakon toga dolazi značaj «fundamentalnih» predmeta!
Zvaničan stav Internacionalnog olimpijskog komiteta je objavljen u septembarskoj svesci časopisa British Journal of Sports Medicine za 2011 godinu.

 

Pin It
Centar sportskih nauka

Centar za zdravlje, vežbanje i sportske nauke (Center for Health, Exercise and Sport Sciences – CHESS) je multidisciplinarna edukativna i istraživačka organizacija čiji je osnovni cilj pružanje ekspertize iz oblasti sportskih nauka, fizičke aktivnosti i zdravlja, treninga i unapređenja takmičarskih rezultata. CHESS ima četiri glavne oblasti delovanja: Istraživanje zdravstvenih aspekata fizičke aktivnosti Dijagnostika faktora povezanih sa vrhunskim sportskim rezultatima Programiranje vežbanja u zdravstvene i takmičarske svrhe Popularizacija znanja iz oblasti sportskih naukaU okviru CHESS realizuju se brojni domaći i inostrani naučno-istraživački projekti koji se bave utvrđivanjem povezanosti gojaznosti i nivoa fizičke aktivnosti školske dece, uticajem unosa ergogenih supstanci na sportska…

Adresa sajta chess.edu.rs
2012-07-31
utorak, 26 jun 2012 02:00

Ostavi komentar

Podrži i ti naš rad u stvaranju besplatnog sporta u Srbiji. Klikni na dugme Like Page

X Zatvori