Back BesplatanSport.com

Poražavajući nivo fizičke aktivnosti dece za vreme boravka u školi!

(0 glasova)
Poražavajući nivo fizičke aktivnosti dece za vreme boravka u školi!
Poražavajući nivo fizičke aktivnosti dece za vreme boravka u školi!

Više je nego jasno da živimo u zlatno doba nekretanja. Nikada u istoriji čovečanstva nije bilo toliko prilike za nekretanjem kao danas. I dok se za ovu strašnu epidemiju optužuju javni transport, savremene tehnologije i ostali faktori koji nesumnjivo značajno doprinose ovoj epidemiji kod odraslih osoba, malo ko razmišlja o obrazovnim ustanovama kao ozbiljnom promoteru nekretanja! Pri tome, sasvim je moguće da upravo na uzrastu školske dece počinju da se ispoljavaju negativni efekti nekretanja na biološki status dece ali i na definisanje modaliteta ponašanja koji će ih pratiti u kasnijem periodu života. Nedavno objavljena studija, sprovedena od strane grupe istraživača sa Univerziteta Viktorija, Britanska Kolumbija (Kanada), utvrđivala je nivo fizičke aktivnosti u toku boravka u školi.
Rezultati istraživanja pokazali su da i dečaci i devojčice ostvare tek nešto više od 6 min. umerene fizičke aktivnosti u toku časa fizičkog vaspitanja, sa jedva nešto više od 2% učenika koji zadovoljavaju minimalni dnevni nivo fizičke aktivnosti. Izgleda da  je školski sistem obrazovanja, pored unapređenja obrazovnog procesa, potrebno analizirati i sa aspekta promocije fizičke aktivnosti i zdravlja.    
Istraživanje je objavljeno u julskoj svesci časopisa British Journal of Sports Medicine  za 2011 godinu.

Pin It
Centar sportskih nauka

Centar za zdravlje, vežbanje i sportske nauke (Center for Health, Exercise and Sport Sciences – CHESS) je multidisciplinarna edukativna i istraživačka organizacija čiji je osnovni cilj pružanje ekspertize iz oblasti sportskih nauka, fizičke aktivnosti i zdravlja, treninga i unapređenja takmičarskih rezultata. CHESS ima četiri glavne oblasti delovanja: Istraživanje zdravstvenih aspekata fizičke aktivnosti Dijagnostika faktora povezanih sa vrhunskim sportskim rezultatima Programiranje vežbanja u zdravstvene i takmičarske svrhe Popularizacija znanja iz oblasti sportskih naukaU okviru CHESS realizuju se brojni domaći i inostrani naučno-istraživački projekti koji se bave utvrđivanjem povezanosti gojaznosti i nivoa fizičke aktivnosti školske dece, uticajem unosa ergogenih supstanci na sportska…

Adresa sajta chess.edu.rs
2012-07-31
sreda, 27 jun 2012 02:00

Ostavi komentar

Podrži i ti naš rad u stvaranju besplatnog sporta u Srbiji. Klikni na dugme Like Page

X Zatvori