Back BesplatanSport.com

Nedovoljna hidriranost dovodi do negativnog psihičkog odgovora tokom fizičke aktivnosti

(0 glasova)
Nedovoljna hidriranost dovodi do negativnog psihičkog odgovora tokom fizičke aktivnosti

Nivo fizičke aktivnosti na svetskom nivou je zabrinjavajuće nizak, sa trendom koji nagoveštava da će osobe koje zadovoljavaju minimalni preporučeni nivo fizičke aktivnosti za očuvanje zdravstvenog statusa uskoro biti «endemska vrsta». Iako je više razloga odgovorno za ovu epidemiju nekretanja, može se konstatovati kako je jedan od integralnih uzročnika i psihološki status osoba neposredno pre, za vreme kao i nakon fizičke aktivnosti. Negativan stav o vežbanju često je posledica negativnog psihičkog iskustva za vreme ili neposredno nakon fizičke aktivnosti, najčešće kao posledice nedovoljno dobro programiranog opterećenja ali i nekih drugih faktora.
Grupa istraživača sa Univerziteta Bat (Velika Britanija) je upravo objavila istraživanje u kom su želeli da istraže eventualni uticaj stanja hidriranosti organizma na veći broj pokazatelja psihičkog stanja za vreme i neposredno nakon fizičke aktivnosti. Na uzorku od 52 rekreativno aktivne osobe utvrđeno je stanje hidriranosti organizma u toku fizičke aktivnosti, količina unete tečnosti i izlučenog urina, kao i psihičko stanje osobe nakon završetka vežbanja. Rezultati istraživanja su pokazali da osobe koje su slabijeg nivoa hidriranosti imaju značajno pogoršano psihičko stanje u odnosu na osobe koje su u stanju euhidracije (normalnog nivoa hidriranosti). «Izgleda da je nivo hidriranosti organizma povezan sa psihičkim stanjem osobe nakon fizičke aktivnosti i da je stoga moguće i u ovom smislu savetovati unos tečnosti pre i za vreme fizičke aktivnosti» - zaključuju autori.
Istraživanje je objavljeno u julskoj svesci časopisa Journal of Sport Sciences za 2011 godinu.

Pin It
Centar sportskih nauka

Centar za zdravlje, vežbanje i sportske nauke (Center for Health, Exercise and Sport Sciences – CHESS) je multidisciplinarna edukativna i istraživačka organizacija čiji je osnovni cilj pružanje ekspertize iz oblasti sportskih nauka, fizičke aktivnosti i zdravlja, treninga i unapređenja takmičarskih rezultata. CHESS ima četiri glavne oblasti delovanja: Istraživanje zdravstvenih aspekata fizičke aktivnosti Dijagnostika faktora povezanih sa vrhunskim sportskim rezultatima Programiranje vežbanja u zdravstvene i takmičarske svrhe Popularizacija znanja iz oblasti sportskih naukaU okviru CHESS realizuju se brojni domaći i inostrani naučno-istraživački projekti koji se bave utvrđivanjem povezanosti gojaznosti i nivoa fizičke aktivnosti školske dece, uticajem unosa ergogenih supstanci na sportska…

Adresa sajta chess.edu.rs
2012-07-31
sreda, 03 mart 2010 13:05

Ostavi komentar

Podrži i ti naš rad u stvaranju besplatnog sporta u Srbiji. Klikni na dugme Like Page

X Zatvori