Back BesplatanSport.com

Monika je bila u pravu: vrisak pri udarcu ima efekta!

(1 Glas)
Monika je bila u pravu: vrisak pri udarcu ima efekta!

Kada se sredinom 80-ih godina pojavila kao nova sjajna zvezda na teniskom nebu, Moniki Seleš niko nije osporavao teniski talenat, Sizifovsku upornost i gotovo legendarnu hladnokrvnost koja joj je tako često u presudnim trenucima donosila poene. Ipak, neke igračice, uz podršku većeg broja sportskih novinara u to vreme su napravile neočekivano veliki pritisak da se Moniki na neki način «zabrani» usklik koji je ona redovno pravila prilikom udaraca. Navodno, protivnice su se žalile da ih takav način odigravanja poena ometa u njihovoj igri. Slična situacija ponavljala se sa vremena na vreme, možda za nas najinteresantnija jeste od pre nekoliko godina kada je nešto slično prokomentarisao najuspešniji teniser svih vremena, Rodžer Federer, za opet zvezdu u naletu i opet sa ovih prostora, Novaka Đokovića. Sudeći po rezultatima nedavno objavljenog istraživanja, izgleda da su primedbe na mestu!
Grupa istraživača sa Univerziteta Britanska Kolumbija, Ontario (Kanada) utvrđivala je efekte usklika prilikom teniskih udaraca na perceptivne sposobnosti protivnika. Veoma iznenađujuće, rezultati istraživanja su na uzorku od 33 koledž igrača pokazali da mnogo lošije i sporije predviđaju pravac kretanja loptice ukoliko im je protivnik uputio lopticu uz izvođenje glasnog usklika (usput da kažemo da je Mariji Šarapovoj izmerena jačina usklika od fantastičnih 101 decibel!) nego bez njega. Iako nije rađeno na uzorku vrhunskih tenisera, istraživanje je veoma interesantno i ukazuje na realnu mogućnost da usklik pri udarcu zaista ima negativne efekte na ptorivnika i time doprinosi uspehu tenisera koji primenjuju ovu strategiju.
Istraživanje je objavljeno u oktobarskoj svesci časopisa PloS ONE za 2010 godinu.

Pin It
Centar sportskih nauka

Centar za zdravlje, vežbanje i sportske nauke (Center for Health, Exercise and Sport Sciences – CHESS) je multidisciplinarna edukativna i istraživačka organizacija čiji je osnovni cilj pružanje ekspertize iz oblasti sportskih nauka, fizičke aktivnosti i zdravlja, treninga i unapređenja takmičarskih rezultata. CHESS ima četiri glavne oblasti delovanja: Istraživanje zdravstvenih aspekata fizičke aktivnosti Dijagnostika faktora povezanih sa vrhunskim sportskim rezultatima Programiranje vežbanja u zdravstvene i takmičarske svrhe Popularizacija znanja iz oblasti sportskih naukaU okviru CHESS realizuju se brojni domaći i inostrani naučno-istraživački projekti koji se bave utvrđivanjem povezanosti gojaznosti i nivoa fizičke aktivnosti školske dece, uticajem unosa ergogenih supstanci na sportska…

Adresa sajta chess.edu.rs
2012-07-31
sreda, 03 mart 2010 13:05

Ostavi komentar

Podrži i ti naš rad u stvaranju besplatnog sporta u Srbiji. Klikni na dugme Like Page

X Zatvori