Back BesplatanSport.com

Prednost domaćeg terena: ne ako ste iz glavnog grada!

(0 glasova)
Prednost domaćeg terena: ne ako ste iz glavnog grada!

«Barselona je osvojila prvo mesto u regularnom delu prvenstva i imaće prednost domaćeg terena u plej-of seriji. Velika prednost za ionako jak sastav…» Koliko smo samo puta čuli ovu i slične rečenice u košarkaškim takmičenjima širom kontinenta. Uverenje da domaći teren predstavlja značajnu prednost verovatno leži u nekoliko eksperimenata rađenih na teritoriji bivšeg Sovjetskog Saveza koji su pokazali da igrači na «svom» terenu na osnovu podsvesnih informacija o položaju publike, klupa za rezervne igrače i drugih «kordinata» bolje procenjuju položaj lopte, saigrača i protivnika i tako stiču šansu da brže i preciznije reaguju na novonastalu situaciju. Na ova istraživanja su se nadovezala i ona iz prostora psihologije koja ukazuju značaj osećaja pripadnosti zajednici koja dovodi do povećanog voljnog napora. Međutim, jedno novo istraživanje pokazuje da izgleda ima značajne razlike u prednosti domaćeg terena u zavisnosti od veličine i značaja grada u kome košarkaška ekipa igra.
Grupa istraživača sa Univerziteta u Madridu (Španija),  je na uzorku od 159 timova i čak 7432 utakmice u 6 sezona (7 evropskih liga) utvrđivala značaj prednosti domaćeg terena. Rezultati istraživanja su pokazali da zaista postoji značajna prednost domaćeg terena u skoro svim ligama (najizraženije u prvenstvu Grčke). Ipak, ono što je iznenađujuće je činjenica da su ekipe koje su stacionirane u glavnim gradovima imale daleko  manje izraženu prednost domaćeg terena od ostalih ekipa. Autori pretpostavljaju da razloge treba tražiti pre svega u značajno smanjenom doživljaju osećaja pripadnosti lokalnoj zajednici za domaću ekipu ali i manje izraženom osećaju dolaska u nepoznatu sredinu ekipe koja gostuje.
Istraživanje je objavljeno u aprilskoj svesci časopisa European Journal of Sport Sciences za 2011 godinu.

Pin It
Centar sportskih nauka

Centar za zdravlje, vežbanje i sportske nauke (Center for Health, Exercise and Sport Sciences – CHESS) je multidisciplinarna edukativna i istraživačka organizacija čiji je osnovni cilj pružanje ekspertize iz oblasti sportskih nauka, fizičke aktivnosti i zdravlja, treninga i unapređenja takmičarskih rezultata. CHESS ima četiri glavne oblasti delovanja: Istraživanje zdravstvenih aspekata fizičke aktivnosti Dijagnostika faktora povezanih sa vrhunskim sportskim rezultatima Programiranje vežbanja u zdravstvene i takmičarske svrhe Popularizacija znanja iz oblasti sportskih naukaU okviru CHESS realizuju se brojni domaći i inostrani naučno-istraživački projekti koji se bave utvrđivanjem povezanosti gojaznosti i nivoa fizičke aktivnosti školske dece, uticajem unosa ergogenih supstanci na sportska…

Adresa sajta chess.edu.rs
2012-07-31
sreda, 03 mart 2010 13:05

Ostavi komentar

Podrži i ti naš rad u stvaranju besplatnog sporta u Srbiji. Klikni na dugme Like Page

X Zatvori