Muziciranje za bolje pamćenje!

(0 glasova)
Muziciranje za bolje pamćenje!

Podaci o stanovništvu razvijenih zemalja pokazuju da osobe treće životne dobi predstavljaju najbrže rastuću populaciju. Osim problema vezanih za funkcionisanje penzionih fondova i ostalih ekonomskih parametara (smanjenje penzija je za divno čudo Evropski, a ne balkanski recept) pojavljuje se i čitav niz specifičnih potreba vezanih za očuvanje zdravstvenog statusa i kvaliteta života ove populacije stanovništva.
Tako, jedna od tema u žiži interesovanja jeste i problematika mogućnosti očuvanja kognitivnih sposobnosti osoba u trećoj životnoj dobi, tj usporavanje procesa demencije. Interesantno, jedno nedavno objavljeno istraživanje ukazuje na potencijalni značaj muziciranja upravo u smislu očuvanja kognitivnih kapaciteta baka i deka. Grupa istraživača sa Univerziteta Kanzas (SAD) je na uzorku od 70 osoba starosti od 60-83 godine utvrđivala povezanost sviranja različitih instrumenata i kognitivne sposobnosti. Razultati istraživanja pokazali su da osobe koje imaju najduži muzički staž imaju značajno bolje rezultate u testovima za procenu kognitivnih kapaciteta, pre svega vizuospacijalne memorije, imenovanja predmeta i kognitivne fleksibilnosti. «Muziciranje tokom života je izgleda zahtevna kognitivna aktivnost, koja dovodi do uspostavljanja novih neuronskih veza, remodelovanja korteksa i može značajno da umanji negativne efekte procesa starenja na kognitivne sposobnosti», zaključuje prvi autor, Brenda Hana-Pledi (Brenda hanna-Pladdy).
Istraživanje je objavljeno u aprilskoj svesci časopisa Neuropsychology za 2011 godinu.

Pin It
Centar sportskih nauka

Centar za zdravlje, vežbanje i sportske nauke (Center for Health, Exercise and Sport Sciences – CHESS) je multidisciplinarna edukativna i istraživačka organizacija čiji je osnovni cilj pružanje ekspertize iz oblasti sportskih nauka, fizičke aktivnosti i zdravlja, treninga i unapređenja takmičarskih rezultata. CHESS ima četiri glavne oblasti delovanja: Istraživanje zdravstvenih aspekata fizičke aktivnosti Dijagnostika faktora povezanih sa vrhunskim sportskim rezultatima Programiranje vežbanja u zdravstvene i takmičarske svrhe Popularizacija znanja iz oblasti sportskih naukaU okviru CHESS realizuju se brojni domaći i inostrani naučno-istraživački projekti koji se bave utvrđivanjem povezanosti gojaznosti i nivoa fizičke aktivnosti školske dece, uticajem unosa ergogenih supstanci na sportska…

Adresa sajta chess.edu.rs
2012-07-31
sreda, 03 mart 2010 13:05

Ostavi komentar

Podrži i ti naš rad u stvaranju besplatnog sporta u Srbiji. Klikni na dugme Like Page

X Zatvori