Trči zeko trči

(0 glasova)
Trči zeko trči

Grad je za dečaka postojao jedino kao fudbalsko igralište, prašnjavi šljakasti teren na kraju grada. Sve drugo je bilo nevažno: prolaznici na ulicama, nastavnici i učenici u školi koju je pohađao, vozači i putnici u automobilima... Svi oni su bili nešto što treba negirati, ne priznati da postoji. Samo svakodnevno gutanje prašine na terenu na kraju grada jeste bilo stvarno; oblačići prašine koji ostaju za dečakom dok trči za loptom.
    Prethodno opisane slike su bezbojne, sive i lišene zvukova dok je dečak koji trči za loptom potpuno sam na igralištu, nema drugih dečaka. Jedini on prima, zaustavlja loptu, šutira je ispred sebe i istog trenutka počinje za njom da trči, udaljava prema drugom kraju terena. Trči ka ništavilu, tamo gde su svi drugi iz njegovog vremena. Linija horizonta označava početak tog sveta. Iza te tanke, crne linije su tadašnji stanovnici grada, dečakovi školski drugovi, nastavnici, roditelji...
    I njegova tinejdžerska projekcija pripada tom iščezlom svetu. Kao da se samo na trenutak od njega otrgla da bi predstavila nekoliko davnih slika, posvedočila da je taj svet zaista postojao.
    Tu je i bivši dečak koji kao sredovečni muškarac stoji na drugom kraju igrališta. Posmatra dečaka koji pripada bezbojnom, crno-belom svetu kako izvodi svoju piruetu i potom sa loptom ispred sebe nastavlja da trči prema horizontu. Tamo će nestati, izgubiti se.
    Međutim, sredovečni muškarac može koliko puta želi dečaka ponovo da vrati na centar igrališta. Lopta se kotrlja prema dečaku, on je sa puno entuzijazma i energije zaustavlja i zajedno sa njom trči prema suprotnom kraju igrališta. Na njegovom mršavom telu su dres, šorts i kopačke. Rukavi dresa su predugački i prekrivaju dečakove šake.
    Dečakov svet je odavno prestao da postoji, i taj dres je odavno istrulio, kožne kopačke su se raspale... Osim sredovečnog muškarca niko ne može videti dečaka kako u letnje predvečerje izvodi fudbalske vragolije. Samo on poseduje tu moć.
    Korača prema centru igrališta, približava se dečaku. Na metar-dva od njega se zaustavlja. Jasno se vide dečakov srneći pogled, duge trepavice, prćast nos, nepravilni zubi i neočešljana kosa. Nestrpljivo očekuje loptu; čita se nemir u njegovim očima. I lopta se dokotrljala do dečaka. On je odlučno šutira metar-dva ispred sebe i trči za njom. Kada je stigne, ponovo je udara i to se ponavlja sve dok ne nestane na horizontu.
    Onda se ponovo pojavljuje ispred sredovečnog muškarca i očekuje iz kog će pravca doći lopta. Dečak kao da nije potpuno siguran da li će se ona ikada do njega dokotrljati, mada se to svaki put dogodi. Koncetrisanog, napetog pogleda prati let lopte ka sebi, onda postavi telo u položaj kome ga je trener učio i lopta je u njegovom posedu. Umirena leži ispred njegovih nogu.
    Sredovečni muškarac se okreće i odlazi. Iza njegovih leđa dečak i dalje vešto barata loptom. Kao da neka mala, neugledna vrata sakrivena u šipražju pored igrališta propuštaju muškarca da izađe iz tog dvovremenog sveta i vrati se u prozaičnu stvarnost. Pustom stazom korača kroz park. Ljudi koje će uskoro sresti na gradskim ulicama, čuti njihov žagor, buka automobila i glasna muzika iz mnogobrojnih kafića, neće mu doneti nikakvu radost, neće odagnati njegovu melanholiju.
    Neće pomoći da zaboravi dečaka i njegove snove.

Pin It
Zoran Ilić

ZORAN ILIĆ (1955, Kragujevac). Završio je Prirodno-matematički fakultet u Beogradu (matematika). Objavio je sledeće knjige priča: Jednostavna i druge priče (1997), Virtuelna devojka (2003), Nedovršene priče (2005) i Trči zeko trči (2008), kao i romane Repriza reprize (2009), Megalomanija (2009. - koautorsko delo), Isečci (2010) i Nepoznati i grad (2013). Sa svojim pričama prisutan u srpskoj i eks-ju periodici od 1989. godine. Bio urednik u „Književnoj reči“ i gostujući urednik u „Albumu“ (Sarajevo). Jedno vreme bio zamenik glavnog i odgovornog urednika onlajn časopisa Balkanski književni glasnik. Trenutno uređuje veb-sajt za književnost posvećen autorima sa prostora bivše Jugoslavije Prozaonline. Na zagrebačkom…

Adresa sajta www.prozaonline.com

Najnovije od Zoran Ilić

2014-12-18
četvrtak, 18 decembar 2014 00:00

Ostavi komentar

Podrži i ti naš rad u stvaranju besplatnog sporta u Srbiji. Klikni na dugme Like Page

X Zatvori