Back BesplatanSport.com

Napori za osnivanje škole za nastavnike telesnog vaspitanja u Beogradu

(0 glasova)
Napori za osnivanje škole za nastavnike telesnog vaspitanja u Beogradu


Sokoli su zajedno sa sportskim društvima nastojali da se osnuje škola za spremanje nastavnika za telesno vaspitanje u Beogradu. Jedni su vežbali po turnerskom sistemu, a drugi po švedskom. Treneri za gimnastička društva školovali su se uglavnom u Pragu u školama čeških sokola. Zalaganjem predsednika Saveza viteških društava „Dušan Silni” Milutina Miškovića ministar Andra Nikolić izdao je dekret o osnivanju Državne gimnastičke škole 1907. 
Članovi Upravnog odbora škole iz „Dušana Silnog” bili su Milutin Mišković i Atanasije Popović, profesor Treće beogradske gimnazije. Odbor je izradio Pravila gimnastičke škole, Nastavni plan i program, Pravila o ocenjivanju učenika, raspored časova i obavio sve druge organizacione pripreme. Prvi kurs sa 20 polaznika počeo je 1. 5. 1908. (1) Ministar prosvete i crkvenih poslova Ljuba Jovanović sa svojim načelnikom Mirkom Popovićem, obojica članovi sokola, stvorili su finansijske mogućnosti za otvaranje 6-mesečnog Državnog gimnastičkog kursa za nastavnike gimnastike. (2) Uprava beogradskih dušanovaca dobila je od Saborne crkve njene prostorije za vežbaonicu. U njoj su vežbali polaznici Gimnastičke škole u Beogradu (1908), za čije potrebe je dušanovačka uprava nabavila nove  gimnastičke sprave iz Nemačke. (3)
Posle Prvog svetskog rata pitanje osnivanja škole za telesno vaspitanje bilo je pokretano od strane sokola ali dugo nije bilo ništa od toga. Sa osnivanjem Ministarstva fizičkog vaspitanja naroda nedostatak nastavnika telesnog vežbanja je trebalo što hitnije rešiti. U svom ekspozeu ministar fizičkog vaspitanja naroda dr. Vjekoslav Miletić je 25 januara 1938. istakao : „... Koliko spremanje nastavnika obaveznog fizičkog vaspitanja, toliko i spremanje stručnjaka za sportsko i telesno vežbanje mora se sprovesti ... preko stručne škole telesnog vežbanja. Taj problem postoji i kod srodnog resora gde nema ni jednog zavoda u zemlji koji bi spremao nastavnike telesnog vežbanja za srednje škole, a osobito se to pomanjkanje oseća u učiteljskim školama. U saradnji sa Ministarstvom prosvete i sa Ministarstvom vojske i mornarice nadležno će Ministarstvo poraditi na tome, da se povežu sve deonice ovoga rada i tako izvršiti jedan veliki zadatak. Onda će se i za obavezno fizičko vaspitanje omladine, za državne škole i za privatnu inicijativu moći jeftinije, stručnije i potpunije spremati nastavnici i sposobni prednjaci i sve ono što je još rasparčano i razbacano skupiće se u skladnu celinu.” O dotadašnjem radu Saveza Sokola ministar je istakao : „Sokolstvo je od 1929 godine značajno napredovalo, i dalje ide putevima obeleženim sokolskom Petrovom petoljetkom. Njegov svestrani rad mora se naročito pohvaliti. Sokolstvo, čiji sam član i koje kao nadležni ministar naročito cenim zbog naročito izvršenih zadataka, ulazi sada i u najudaljenija sela. Svojim svestranim i raznovrsnim radom na duhovnom, telesnom, nacionalnom i državljanskom odgoju naroda, ova opšte narodna organizacija vrši tako blagorodnu i korisnu delatnost, da je svi, a naročito nadležno mi Ministarstvo, moramo pomoći u vršenju važnoga posla, ... Ovom prilikom treba da istaknem jedan deo sokolskog rada vredan svake pohvale. To je podizanje sokolskih domova u svim krajevima države.” (4)
Tek 15 septembra 1938. svečano je otvoren  “Jednogodišnji tečaj za nastavnike telesnog vaspitanja po školama i u prazničnim tečajevima” u Beogradu kao preteča stalne škole za telesno vaspitanje. Na poziv Ministarstva fizičkog vaspitanja naroda u maloj dvorani Sokolskog doma Beograd-Matice u Deligradskoj ulici okupili su se izaslanici i predstavnici vlasti i udrženja da prisustvuju svečanom otvaranju. Ministar dr. Mirko Buić u svom govoru istakao je: „Kada se pre šest godina osnovalo Ministarstvo fizičkog vaspitanja naroda, bilo je nama svima, koji smo radili u sopkolstvu i sportu jasno, da će biti jedan od najvažnijih zadataka novog Ministarstva, obrazovanje nastavnika gimnastike i sporta.” (5) Prijemni ispit za tečaj bio je od 11 do 14 septembra 1938. Primljen je 51 polaznik tečaja. Posle tečaja osnovana je 1939. Škola za telesno vaspitanje. Ministarstvo fizičkog vaspitanja naroda iznajmilo je u Sokolskom domu Beograd-Matica prostorije za školu. Školu je 1939. pohađalo 33 studenta i 25 studentkinje, a sledeće 1940.  35 studenata i 21 studentkinja. Posle Aprilskog rata 1941.  zabranjen je Savez Sokola. Posle oslobođenja 1944. škola je nastavila  da radi u  zgradi  Sokolskog doma.  Vlada FNRJ je 1946. ukinula  Školu za telesno vaspitanje i osnovala Državni institut za fizičku kulturu koji je postao poznat kao DIF.
                                                                                      
Saša Nedeljković                    
član  Naučnog  društva za  istoriju  zdravstvene  kulture Srbije

Napomene :
1. Dr. Stefan Ilić, Dr. Slađana Mijatović, „Istorija fizičke kulture, Beograd 2006 , str. 528;
2. Žarko Dimić, „Spomenica karlovačkog sokola 1904-2014”, Sremski Karlovci Novi Sad, 2014, str. 111;
3.„Rad i stanje Beogradskog viteškog društva Dušan Silni“, Beograd, 1908, str. 28;
4. „Ekspoze ministra fizičkog vaspitanja naroda brata dr. Vjekoslava Miletića”, „Sokolski glasnik”, Beograd, 29 januar 1938, br. 4, str. 1;
5. „Jedna velika narodna tekovina Otvorena škola za telesno vaspitanje”, „Sokolski glasnik”, Beograd, 4 oktobar 1938, br 35 i 36, str. 1;”
 

Pin It
Saša Nedeljković

Saša Nedeljković, istoričar, rođen je 1962. u Beogradu. Diplomirao 1998. na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Beogradu na Grupi Istorija. Naslov diplomskog rada bio je ,,Oko sokolovo 1936-1941”. Saradnik Srpskog biografskog rečnika Matice srpske. Član Prosvetnog odbora Sokolskog saveza Beograd od 2001, član Uredništva časopisa ,,Oko sokolovo” i Sokolske biblioteke. Učestvovao 2002. kao član Organizacionog odbora u pripremi izložbe “Svi naši jubileji telesnog vežbanja-sporta 1857-2002 g”. Od 2005. izvršni urednik projekta digitalne kolekcije “Sokolska knjižnica” na Internetu (Projekt Rastko, Global Cultural Network) www.rastko.org.rs Član društva ,,Sveti Sava”, Naučnog društva za istoriju zdravstvene kulture Srbije i Udruženja za negovanje vazduhoplovnih tradicija. Učestvovao…

2014-11-24
ponedeljak, 24 novembar 2014 00:00

Ostavi komentar

Podrži i ti naš rad u stvaranju besplatnog sporta u Srbiji. Klikni na dugme Like Page

X Zatvori