Back BesplatanSport.com

Glumac Petar Strugar - Kako sam doživeo Mošu

(0 glasova)
Glumac Petar Strugar - Kako sam doživeo Mošu

Priznajem, nisam znao ko je bio Blagoje-Moša Marjanović. Da li treba reći da sam srećan što sam saznao ko je, šta je i kakakv je bio ? Moram li da ističem da sam ponosan što je baš meni pripala čast da na filmu i TV oživim lik ovog velikog fudbalera nog čoveka ? Mislim da se odgovori podrazumevaju. Kada sam čuo da se priprema „kastings“ za film i TV seriju na temu fudbala, nisam se više nadao da ću proći, tim pre kad sam čuo da će se uz glumačke kvalitete tražiti i fudbalsko umeće a ja sam, što se lopte tiče, bio veštiji rukama-igrao sam odbojku i košarku. Ipak, prijavio sam se i-prošao. Kako su tekle pripreme za snimanje, kako sam „uranjao“ u lik koji je trebalo da „oživim“, sve više sam bio uveren da smo svi zajedno na putu da napravimo nešto lepo i veliko. Priča je već sama po sebi bila sjajna, scenario je takodje obećavao a ekipa koju je okupio reditelj Dragan Bjelogrlić bila je od prvog dana mladalački ambiciozna, željna da već na početku karijere iskoristi sjajnu šansa koja se ukazala. Ubrzo sam dobili iskopiranu knjigu „1000 golova Moše Marjanovića“, ovu istu za čije reprint izdanje sada pišem ovaj tekst -uz zahvalnost izdavačkoj kući „Više od sporta“ što se odlučila da i na ovaj način oda zasluženi omaž Moši i njegovim drugovima koji su stvarali istoriju srpskog fudbala- iz koje sam saznao dosta o liku koji je trebalo da interpretiram. Naravno, pročitao sam i knjigu „Montevideo, Bog te video“ koja je bila osnova za celu priču a upoznao sam i porodicu Moše Marjanovića. Sve to mi je pomoglo da nadjem liniju kojom ću ići u pokušaju da dočaram Mošu. Od prvog dana mi je bilo jasno da se ne mogu salepo držati činjenica jer je ipak reč o filmu, umetnosti koja ima svoja pravila koja dozvoljavaju izvesna odstupanja od realnih dogadjaja. Ono što sam u svakom trenutku nastojao bilo je da moj Moša ne uvredi nekoga, da ne bude prepotentan, nepromišljen. Ja sam Mošu doživeo kao gospodina, kao čoveka koji je svojim sportskim umećem i kompletnim držanjem postavio visoke norme u ponašanju i odnosa prema poslu.
On je bio pravi profesionalac, ne samo zbog novca koji je primao već zbog odnosa prema poslu, igranju fudbala, koji je radio. Čuo sam da je bio arbitar mode, da je imao svog krojača, obućara, svoj parfem.. .Doživeo sam ga kao čoveka koji sve što radi radi sa urodjenom dozom gospodstva. Kada se glumačka ekipa skupila malo smo se iznenadili žestokim fudbalskim trenzimima kojima smo bili podvrgnuti. Možda ljudi neće verovati, ali tri puta nedeljno smo trenirali fudbal a tri puta radili na kondiciji. Imali smo dva fudbalska trenera i jednog kondicionog. Hvala Aleksandru Popoviću, Aleksnadru Milenkoviću i Draganu Dakoviću što su nam pomogli da naše fudbalske uloge lakše savladamo. Ako me pitate ko je medju nama najtalentovaniji za fudbal, rekao bih da je to Andrija Kuzmanović koji u filmu tumači lik golmana Milovana Jakšića. On je aktivno igrao fudbal i to baš kao golman, čak je, koliko znam, neko vreme bio profesionalac u Egiptu. Sa manjim izuzecima, nisam poznavao ekipu mladih glumaca sa kojima ću krenuti u ovu fudbalsko-filmsku avanturu. Znao sam samo Andriju Kuzmanovića sa Sterijinog pozorja mladih a nekoliko meseci pre početka snimanja upoznao sam i Miloša Bigovića koji tumači lik Tirketa.
Tokom snimanja smo se, razumljivo, svi zbližili i danas se i privatno družimo, izlazimo zajedno i imamo čitav program aktivnosti. Mi smo, što bi rekao naš filmski selektor Boško Simonović-Dunster, stvarno postali tim. Da li se bojim da će mi karijeru obeležiti ova uloga i da će me publika pamtiti samo kao Mošu ? Ne, mada ću verovatno jedno vreme biti prepoznatljiv samo po njoj. Uostalom, šta fali Voji Brajoviću i Draganu Nikoliću koji su za mnoge i posle 40 godina ostali Tihi i Prle? Ako Miloš i ja neko vreme budemo Moša i Tirke, Tirke i Moša, to će samo biti znak da smo naš posao uradili kako valja. Uzgred, dobio sam ulogu u „Ateljeu 2012“, igraću u jednom Šekspirovom komadu...

Moša je voleo pozorište.

Izvor: www.viseodsporta.com

Pin It
-0001-11-30
utorak, 26 avgust 2014 00:00

Ostavi komentar

Podrži i ti naš rad u stvaranju besplatnog sporta u Srbiji. Klikni na dugme Like Page

X Zatvori