Back BesplatanSport.com

Trening snage kao vremeplov: ponovo tridesetogodišnjak

(0 glasova)
Trening snage kao vremeplov: ponovo tridesetogodišnjak

Večna mladost predstavlja stalnu inspiraciju ljudskog društva. Verovatno smo svi sa čežnjom posmatrali Kristofera Lambera kako u serijalu „Gorštak“ večno mlad prolazi kroz različite epohe i avanture. Svako je barem nekad u mašti poželeo da poput Dorijana Greja ima portret na tavanu koji sa vremenom stari produžavajući zlatne godine života svom vlasniku. Fantastične zarade plastičnih hirurga dovoljno rečito govore o potrebi ljudi da barem prividno zaustave vreme i produže uživanje u „vrtu mladosti“. Za razliku od ovih „umetničkih“ aspiracija, objektivna stvarnost nam ukazuje da je starenje proces koji teče samo u jednom smeru i koji je nemoguće zaustaviti. Ipak, izgleda da ga je moguće usporiti, sugerišu nova naučna saznanja.
Grupa istraživača sa Univerziteta Regina, Kanada, utvrđivala je uticaj visoko-intenzivnog treninga snage na eliminaciju negativnih efekata starenja na skeletnu muskulaturu (apsolutnu snagu i mišićnu masu). Odavno je poznato da atrofija skeletnih mišića, koja nastaje kao posledica starenja (smanjenje za oko 5% po deceniji života od 40-te godine) indukuje čitav niz negativnih promena u organizmu, poput smanjenja produkcije anaboličkih hormona i mitohondrijalnih funkcija, porasta oksidativnog stresa i ćelijske apoptoze.Rezultati istraživanja pokazali su da se nakon 22 nedelje osobe starije životne dobi (61-70 godina) odlikuju istim nivoom apsolutne snage celog tela i nemasnom telesnom masom kao i zdrave mlade muške osobe (18-31 god.)! Izgleda da se treningom snage „portret“ ne može zadržati na nivou tridesetogodišnjaka ali zato „figura“ može!
Istraživanje je objavljeno u februarskoj svesci časopisa Journal of Strength and Conditioning Research za 2011. godinu.

Pin It
Centar sportskih nauka

Centar za zdravlje, vežbanje i sportske nauke (Center for Health, Exercise and Sport Sciences – CHESS) je multidisciplinarna edukativna i istraživačka organizacija čiji je osnovni cilj pružanje ekspertize iz oblasti sportskih nauka, fizičke aktivnosti i zdravlja, treninga i unapređenja takmičarskih rezultata. CHESS ima četiri glavne oblasti delovanja: Istraživanje zdravstvenih aspekata fizičke aktivnosti Dijagnostika faktora povezanih sa vrhunskim sportskim rezultatima Programiranje vežbanja u zdravstvene i takmičarske svrhe Popularizacija znanja iz oblasti sportskih naukaU okviru CHESS realizuju se brojni domaći i inostrani naučno-istraživački projekti koji se bave utvrđivanjem povezanosti gojaznosti i nivoa fizičke aktivnosti školske dece, uticajem unosa ergogenih supstanci na sportska…

Adresa sajta chess.edu.rs
2012-07-31
sreda, 03 mart 2010 13:05

Ostavi komentar

Podrži i ti naš rad u stvaranju besplatnog sporta u Srbiji. Klikni na dugme Like Page

X Zatvori