Back BesplatanSport.com

Deca se brže oporavljaju nakon aktivnosti visokog intenziteta

(0 glasova)
Deca se brže oporavljaju nakon aktivnosti visokog intenziteta


Sve češće smo u prilici da sa različitih medija dobijamo informacije o značaju sporta i fizičke aktivnosti na zdravlje dece i omladine. Takođe, u stručnim člancima i udžbenicima koji se koriste na fakultetim sporta kod nas i okruženju najčešće možemo dobiti informaciju da “deca nisu mali ljudi” i da je stoga potrebno trenirati ih drugačije nego odrasle. I dok je ova rečenica u načelu tačna, kritički nastrojen čitalac ne može da se otme utisku da je prilično uopštena, bez konkretnih odgovora kako to deca treba da treniraju? Upravo jednim aspektom ovog problema se bavilo i nedavno istraživanje!
Grupa istraživača sa teritorije Nemačke je na uzorku 16 dece (
9.4 ± 0.5 god) i 16 odraslih osoba (26.1 ± 0.3 god) utvrđivalo promene u koncentraciji ATP, neorganskih fosfata i Kreatinfosfata tokom izvođenja 10 serija 30-sekundnih maksimalnih kontrakcija isprekidanih 20-sekundnim pauzama. Studija visokih metodoloških standarda (koncentracije jedinjenja su utvrđivane magnetnom spektroskopijom) je utvrdila da se deca u odnosu na odrasle odlikuju značajno većom prosečnom koncentracijom kreatinfosfata na kraju svakog perioda visokog intenziteta (38% u odnosu na 17%) kao i na kraju svake 20-sekundne pauze (57% u odnosu na 37%)! “Deca se manje zamaraju u svakom periodu visokog intenziteta i brže se oporavljaju u odnosu na odrasle! Izgleda da trening visokog intenziteta dece može da se odlikuje većim brojem ponavljanja u seriji kao u kraćim pauzama u odnosu na trening odraslih” - zaključuju autori.
Istraživanje je objavljeno u novembarskoj svesci časopisa European Journal
of Applied Physiology za 2013 godinu. Link

Pin It
Centar sportskih nauka

Centar za zdravlje, vežbanje i sportske nauke (Center for Health, Exercise and Sport Sciences – CHESS) je multidisciplinarna edukativna i istraživačka organizacija čiji je osnovni cilj pružanje ekspertize iz oblasti sportskih nauka, fizičke aktivnosti i zdravlja, treninga i unapređenja takmičarskih rezultata. CHESS ima četiri glavne oblasti delovanja: Istraživanje zdravstvenih aspekata fizičke aktivnosti Dijagnostika faktora povezanih sa vrhunskim sportskim rezultatima Programiranje vežbanja u zdravstvene i takmičarske svrhe Popularizacija znanja iz oblasti sportskih naukaU okviru CHESS realizuju se brojni domaći i inostrani naučno-istraživački projekti koji se bave utvrđivanjem povezanosti gojaznosti i nivoa fizičke aktivnosti školske dece, uticajem unosa ergogenih supstanci na sportska…

Adresa sajta chess.edu.rs
2013-12-03
utorak, 03 decembar 2013 17:48

Ostavi komentar

Podrži i ti naš rad u stvaranju besplatnog sporta u Srbiji. Klikni na dugme Like Page

X Zatvori