Back BesplatanSport.com

Fizička aktivnost poboljšava kvalitet života ratnih veterana

(0 glasova)
Fizička aktivnost poboljšava kvalitet života ratnih veterana


U poslednje vreme veliki broj istraživanja je utvrđivao vrednost bavljenja sportom i vežbanjem u cilju poboljšanja psiho-socijalnog statusa i osećaja blagostanja kod osoba narušenog zdravlja. Jedna od populacija kod koje postojanje potencijalno velikog uticaja vežbanja na zdravlje ima izuzetan značaj jeste i populacija ratnih veterana. Učešće u vojnim operacijama može značajno da naškodi psihičkom i fizičkom zdravstvenom statusu pojedinca, sa utvrđenom pojavom posttraumatskog sindroma kod preko 30% ratnih veterana! Nedavno objavljeni pregledni članak je analizirao sva istraživanja visokih metodoloških standarda koji su utvrđivali uticaj bavljenja sportom i fizičkom aktivnošću ratnih veterana!
Rezultati istraživanja pokazali su da učešće u sportskim aktivnostima ove specifične populacije poboljšava veći broj parametara kvaliteta života, od identiteta, samopoštovanja proširivanja horizonata do socijalnog i ukupnog blagostanja! Posebno je pozitivan uticaj fizičke aktivnosti u prirodi, s obzirom da pomaže veteranima da se uklope u “širu sliku sveta” i da sebe sagledaju kao deo jedne kompleksne celine, u kojoj mogu efikasno da funkcionišu. “Bavljenjem sportom i fizičkom aktivnošću ova specifična populacija može značajno unaprediti kvalitet života”- zaključuju autori.
Istraživanje je objavljeno u novembarskoj svesci  časopisa
Psychology of Sport and Exercise za 2013 godinu. Link

Pin It
Centar sportskih nauka

Centar za zdravlje, vežbanje i sportske nauke (Center for Health, Exercise and Sport Sciences – CHESS) je multidisciplinarna edukativna i istraživačka organizacija čiji je osnovni cilj pružanje ekspertize iz oblasti sportskih nauka, fizičke aktivnosti i zdravlja, treninga i unapređenja takmičarskih rezultata. CHESS ima četiri glavne oblasti delovanja: Istraživanje zdravstvenih aspekata fizičke aktivnosti Dijagnostika faktora povezanih sa vrhunskim sportskim rezultatima Programiranje vežbanja u zdravstvene i takmičarske svrhe Popularizacija znanja iz oblasti sportskih naukaU okviru CHESS realizuju se brojni domaći i inostrani naučno-istraživački projekti koji se bave utvrđivanjem povezanosti gojaznosti i nivoa fizičke aktivnosti školske dece, uticajem unosa ergogenih supstanci na sportska…

Adresa sajta chess.edu.rs
2013-12-03
utorak, 03 decembar 2013 17:48

Ostavi komentar

Podrži i ti naš rad u stvaranju besplatnog sporta u Srbiji. Klikni na dugme Like Page

X Zatvori