Back BesplatanSport.com

Pokrenite se da biste pobedili stres

(0 glasova)
Pokrenite se da biste pobedili stres

Jedan od načina preuzimanja kontrole nad stresom, jeste fizička aktivnost. Biti aktivan, odnosno, sama aktivnost, može pojačati Vaše endorfine za dobar osećaj (hormone sreće) i skrenuti Vašu pažnju sa dnevnih briga.

Poznato vam je da vežbanje čini dobro vašem telu, ali ste isuviše zauzeti da biste ih smestili u svoj dnevni raspored. Zastanite na sekund – ovo su dobre vesti, kada je reč o vežbanju i stresu.
Svaki oblik vežbanja od aerobika do dizanja tegova, može se smatrati činom oslobađanja stresa. Ukoliko niste sportista ili ste, čak, potpuno van forme, ipak možete da uradite nekoliko vežbi, i krenuti na dug put do upravljanja stresom. Otkrijte vezu između vežbanja i oslobađanja stresa, i zašto vežbe treba da budu deo vašeg plana za upravljanje stresom.

Vežbanje i slobađanje od stresa

Vežbanje povećava vaše celokupno zdravlje i vaš osećaj blagostanja, koji svakodnevno stavlja više poleta u vaše aktivnosti (korake). Ali, vežbe, takođe, imaju direktnog uticaja na redukatore stresa. One pojačavaju vaše endorfine. Fizička aktivnost pomaže da se podigne proizvodnja vaših moždanih neurotransmitera za dobar osećaj, koji se zovu endorfini. Mada, ova funkcija često potiče (proizilazi ili se stvara) iz trke na duge staze, partijom tenisa za dobar početak dana ili pešačenjem u priordi, takođe, može da se doprinese istom osećaju.
To je meditacija u pokretu. Posle brze igre bacanja lopte ili nekoliko krugova u bazenu, brzo će te shvatiti da ste zaboravili na dnevne iritacije (nervozu, tenzije) i da ste koncentrisani samo na pokrete Vašeg tela.  Kada počnete redovno da delite (kanališete)  vaše dnevne tenzije kroz pokrete i fizičke aktivnosti, možete naći da je ovo fokusiranje na jedan zadatak, a  rezultati, energija i optimizam, mogu vam pomoći da ostanete mirni i jasni u svemu što radite.

Poboljšava raspoloženje.  Redovno vežbanje može da poveća vaše samopouzdanje i da snizi simptome blage depresije i anksioznosti. Vežba, takođe, može da poboljša vaš san, koji je narušen stresom, blagom depresijom i anskioznošću. Sve ovo može da olakša vaš nivo stresa i da vam osećaj komande nad vašim telom i životom.

Uspešan program vežbanja počinje sa nekoliko jednostavnih koraka.
- Konsultujte se sa svojim lekarom. Započnite svaki novi fitnes program kroz konsultacije sa svojim lekarom, naročito ako imate bilo kakve zdravstvene probleme ili ste gojazni.
- Hodajte pre trčanja. Izgradite postepeno vaš nivo kondicije. Uzbuđenje zbog novog programa može da dovede do preterivanja ili čak povrede. Plus, ako krenete sa svojim programom polako, veće su šanse da ćete se držati njega. Ako ste novi u vežbanju, početni cilj bi mogao biti 20-30 minuta u vežbi, tri do četiri dana u nedelji sa postepenim povećavanjem. Za većinu zdravih odraslih osoba, Odeljenje za zdravstvo i ljudske resurse preporučuje najmanje 2 sata i 30 minuta nedeljno,  umerene aerobik aktivnosti (brzog hodanja ili plivanja), ili jedan sat i 15 minuta nedeljno energične aerobik aktivnosti (kao što je trčanje) - po mogućstvu povećanje tokom  nedelje. Takođe, preporučuje vežbe snage najmanje dva puta nedeljno.
- Radi ono što voliš, voli ono što radiš. Ne trenirajte za maraton, ukoliko ne volite trčanje. Praktično svaki oblik vežbanja ili pokreta može da poveća nivo kondicije, a smanjenje stresa. Najvažnije je da izaberete aktivnosti u kojima uživate. Primeri uključuju hodanje, penjanje uz stepenice, trčanje, biciklizam, joga, tai či, dizanje tegova i plivanje, pa čak i održavanje bašte.

Ostanite dosledni    

Započeti program vežbi je samo prvi korak. Evo nekoliko saveta za saživljavanje sa novom rutinom ili ublažavanje napornog treninga:
- Postavite jasne ciljeve. Uvek je dobra ideja započeti ili modifikovati program treninga sa ciljem. Ako je vaš primarni cilj da smanjite stres u životu i napunite baterije, vaši specifični ciljevi mogu da se odnose na šetanje za vreme ručka, tri puta nedeljno, ili ako je potrebno, da nađete bebi-siterku da vam pazi decu, da možete da trknete do teretane.
- Pronađite partnera. Saznanje da vas neko čeka u parku ili teretani da se pojavite, može da osnaži podsticaj. Rad sa prijateljem, saradnikom ili članom porodice često donosi novi nivo motivacije i vaše posvećenosti treningu.
- Promenite svoju rutinu. Ako ste oduvek bili strastveni trkač, razmotrite i ostale opcije,  koje mogu da pomognu smanjenju stresa, kao što je pilates i časovi joge. Kao dodatni bonus, ovi finiji, umereniji treninzi mogu unaprediti vaše trčanje i  istovremeno smanjiti stres.

Šta god radite, ne mislite na vežbanje kao na samo još jednu stvar na listi obaveza. Pronađite aktivnost u kojoj uživate - bilo da je u pitanju aktivan teniski meč ili brza šetnja do lokalnog parka i nazad - i učinite ga delom svoje redovne rutine. Bilo koji oblik fizičke aktivnosti u kojoj uživate može da vam pomogne  da se opustite ...   

Pin It
-0001-11-30
četvrtak, 17 oktobar 2013 08:51

Ostavi komentar

Podrži i ti naš rad u stvaranju besplatnog sporta u Srbiji. Klikni na dugme Like Page

X Zatvori