Back BesplatanSport.com

Fizička aktivnost doprinosi poboljšanju radne sposobnosti!

(0 glasova)
Fizička aktivnost doprinosi poboljšanju radne sposobnosti!

 Aktuelni životni tempo u kombinaciji sa postavljenim zadacima na poslu koje je svaki zaposleni dužan da izvrši, postavljaju pred radnu populaciju veliki zadatak koji se ogleda u efikasnosti izvršenja rada. Poznato je da fizički aktivni ljudi lakše obavljaju svakodnevne zadatke upravo zbog pripremljenosti ogranizma na date uslove. Sa starenjem nivo fizičke forme opada a potreba za oporavkom i njegovo trajanje rastu, dok su radni zahtevi konstantni. Tedencija razvoja vodi ka momentu kada će starenje i nedovoljna fizička aktivnost smanjiti radnu sposobnost.

Studija sprovedena od strane tima stručnjaka Medicinskog Instituta u Gotenburgu (Švedska) bavila se utvrđivanjem povezanosti fizičke aktivnosti i radne sposobnosti. Na uzorku od 2.783 ispitanika pomoću ankete (Indeks radne sposobnosti) dobijeni su podaci o odnosu fizičke aktivnosti i radne sposobnosti.
Rezultati istraživanja pokazali su da se sa povećanjem radne sposobnosti smanjuje učestalost slabe radne sposobnosti, odnosno ispitanici koji su bili više fizički aktivni imali su bolju radnu sposobnost. ’’Izgleda da nivo fizičke aktivnosti ima veliki uticaj na radnu sposobnost i uzimajući to u obzir poslodavci bi trebalo da promovišu i obezbeđuju svojim zaposlenima učešće u fizičkim aktivnostima jer će aktivan način života radnika istovremeno značiti i bolju radnu efikasnost za poslodavca’’, zaključuju autori.
Rad je objavljen u avgustovskoj sveci časopisa BMC Public Health za 2013. godinu.

Link

Pin It
Centar sportskih nauka

Centar za zdravlje, vežbanje i sportske nauke (Center for Health, Exercise and Sport Sciences – CHESS) je multidisciplinarna edukativna i istraživačka organizacija čiji je osnovni cilj pružanje ekspertize iz oblasti sportskih nauka, fizičke aktivnosti i zdravlja, treninga i unapređenja takmičarskih rezultata. CHESS ima četiri glavne oblasti delovanja: Istraživanje zdravstvenih aspekata fizičke aktivnosti Dijagnostika faktora povezanih sa vrhunskim sportskim rezultatima Programiranje vežbanja u zdravstvene i takmičarske svrhe Popularizacija znanja iz oblasti sportskih naukaU okviru CHESS realizuju se brojni domaći i inostrani naučno-istraživački projekti koji se bave utvrđivanjem povezanosti gojaznosti i nivoa fizičke aktivnosti školske dece, uticajem unosa ergogenih supstanci na sportska…

Adresa sajta chess.edu.rs
2013-10-01
utorak, 01 oktobar 2013 08:36

Ostavi komentar

Podrži i ti naš rad u stvaranju besplatnog sporta u Srbiji. Klikni na dugme Like Page

X Zatvori