Back BesplatanSport.com

Habitualna fizička aktivnost je inverzno povezana sa insomnijom

(0 glasova)
Habitualna fizička aktivnost je inverzno povezana sa insomnijom


Insomnija predstavlja poremećaj sna, tj. nemogućnost osobe da zaspi ili da provede u snu predviđeni broj sati, sa najvećom incidencom na uzorku starije populacije.  U slučaju prolongiranog problema sa snom, posledice su najčešće problem sa pamćenjem, depresija, iritabilnost ali i povećan rizik od nastanka kardiovaskularnih oboljenja.
Postoji veći broj strategija za rešavanje ovog značajnog problema kod starijih osoba, a novija istraživanja ukazuju na mogući pozitivni efekat najjeftinijeg i najsigurnijeg medikamenta, vežbanja! Na uzorku od preko 14000 starijih osoba, grupa istraživača sa Univerziteta Okajama (Japan) je u trogodišnjoj studiji analizirala povezanost nivoa habitualne fizičke aktivnosti i incidence insomnije. Rezultati istraživanja su pokazali da postoji značajna inverzna povezanost insomnije i nivoa habitualne fizičke aktivnosti! Habitualna fizička aktivnost visoke učestalosti (preko 5 puta nedeljno) ostvaruje značajnu povezanost sa insomijom, naročito sa problemom dužine sna!. “Izgleda da je veoma dobra strategija u borbi protiv problema sa snom jednostavno savetovati starije osobe da povećaju učestalost habitualne fizičke aktivnosti”- zaključuju autori. 
Istraživanje je objavljeno u aprilskoj svesci  časopisa Journal of Aging and Physical Activity za 2013 godinu. Link

Pin It
Centar sportskih nauka

Centar za zdravlje, vežbanje i sportske nauke (Center for Health, Exercise and Sport Sciences – CHESS) je multidisciplinarna edukativna i istraživačka organizacija čiji je osnovni cilj pružanje ekspertize iz oblasti sportskih nauka, fizičke aktivnosti i zdravlja, treninga i unapređenja takmičarskih rezultata. CHESS ima četiri glavne oblasti delovanja: Istraživanje zdravstvenih aspekata fizičke aktivnosti Dijagnostika faktora povezanih sa vrhunskim sportskim rezultatima Programiranje vežbanja u zdravstvene i takmičarske svrhe Popularizacija znanja iz oblasti sportskih naukaU okviru CHESS realizuju se brojni domaći i inostrani naučno-istraživački projekti koji se bave utvrđivanjem povezanosti gojaznosti i nivoa fizičke aktivnosti školske dece, uticajem unosa ergogenih supstanci na sportska…

Adresa sajta chess.edu.rs
2013-05-28
ponedeljak, 27 maj 2013 09:15

Ostavi komentar

Podrži i ti naš rad u stvaranju besplatnog sporta u Srbiji. Klikni na dugme Like Page

X Zatvori