Back BesplatanSport.com

Broj koraka dnevno inverzno povezan sa zdravstvenim stanjima

(0 glasova)
Broj koraka dnevno inverzno povezan sa zdravstvenim stanjima

Opšte je poznato da je nivo fizičke aktivnosti povezan sa velikim brojem zdravstvenih dobrobiti. Još od početka 60-ih godina dvadesetog veka i čuvenog profesora Keneta Kupera, šetnja se preporučuje kao jedan od bazičnih, jednostavnih i svima primenljivih modaliteta fizičke aktivnosti. Ipak, u tradicionalnoj ali i savremenoj literaturi ne postoje jasne preporuke kako primenjivati ovaj vid aktivnosti, da li ispuniti obim ove aktivnosti u minutima ili pak težiti ostvarivanju određenog broja koraka?
Nedavno objavljeno istraživanje izgleda donosi odgovor na ovo pitanje! Na uzorku od preko 2400 ispitanika, grupa istraživača sa Univerziteta Hong Kong (Kina) je utvrđivala povezanost broja koraka napravljenih dnevno i vremena provedenog u hodanju srednjim intenzitetom sa različitim zdravstvenim stanjima. Rezultati istraživanja su pokazali da je na uzorku osoba koje ne vežbaju redovno broj koraka dnevno značajno inverzno povezan sa hipertenzijom, srčanim udarom, malignitetima, simptomima depresije. Za razliku od ovoga, vreme proverdeno u hodanju srednjim intenzitetom nije ostvarilo značajnu povezanost ni sa jednim zdravstvenim stanjem. „Izgleda da na uzorku osoba koje ne vežbaju redovno, ukupan broj koraka dnevno značajno smanjuje zdravstvene rizike. Poželjno je napraviti bar 7000 koraka dnevno, a cilj treba da bude i svih 10.000“- zaključuju autori.
Istraživanje je objavljeno u majskoj svesci časopisa Journal of Science and Medicine in Sport za 2013 godinu. Link

 

Pin It
Centar sportskih nauka

Centar za zdravlje, vežbanje i sportske nauke (Center for Health, Exercise and Sport Sciences – CHESS) je multidisciplinarna edukativna i istraživačka organizacija čiji je osnovni cilj pružanje ekspertize iz oblasti sportskih nauka, fizičke aktivnosti i zdravlja, treninga i unapređenja takmičarskih rezultata. CHESS ima četiri glavne oblasti delovanja: Istraživanje zdravstvenih aspekata fizičke aktivnosti Dijagnostika faktora povezanih sa vrhunskim sportskim rezultatima Programiranje vežbanja u zdravstvene i takmičarske svrhe Popularizacija znanja iz oblasti sportskih naukaU okviru CHESS realizuju se brojni domaći i inostrani naučno-istraživački projekti koji se bave utvrđivanjem povezanosti gojaznosti i nivoa fizičke aktivnosti školske dece, uticajem unosa ergogenih supstanci na sportska…

Adresa sajta chess.edu.rs
2013-04-24
sreda, 24 april 2013 11:52

Ostavi komentar

Podrži i ti naš rad u stvaranju besplatnog sporta u Srbiji. Klikni na dugme Like Page

X Zatvori