Back BesplatanSport.com

Terminologija povreda mišićnog tkiva u sportu- Mihnenski konsenzus

(0 glasova)
Terminologija povreda mišićnog tkiva u sportu- Mihnenski konsenzus

Incidenca povreda mišićnog tkiva raste iz godine u godinu u velikom broja sportskih disciplina, i čini preko 35% svih povreda u sportu. S obzirom da značaj izbegavanja povreda mišićnog tkiva kod sportista kako u cilju očuvanja zdravstvenog statusa tako i unapređenja sportskih postignuća (opšte je prepoznat značaj nepovređivanja u cilju dostizanja potrebnih obima iintenziteta treninga), u savremenoj sportskoj nauci i praksi postoji izražena potreba jasne klasifikacije ovog specifičnog i izraženog tipa sportskih povreda.

Na žalost, veliki broj istraživanja ukazuje da među sportskim lekarima postoji značajno razmimoilaženje u  klasifikaciji povreda mišićnog tkiva, naročito povreda poznatih pod terminom istegnuće. Stoga je nedavno objavljeno istraživanje od potencijalno velikog značaja! Grupa od 30 vrhunskih specijalista sportske medicine je okupljeno kako bi se konsenzusom utvrdila klasifikacija sportskih povreda. Kao posledica ovog sastanka definisana je unapređena klasifikacija sportskih povreda povezanih sa mišićnim tkivom koja bi trebalo da dovede do jasnije komunikacije u sportskoj praksi ali i do kvalitetnije komparacije naučnih istraživanja u sumiranja objavljenih studija u meta-analizama, što je jedna od pretpostavki kreiranja kvalitetnijih metoda lečenja ovog specifičnog tipa povreda.

 Rad je objavljen u aprilskoj sveci časopisa British Journal of Sports Medicine za 2013. godinu. Link

 

Pin It
Centar sportskih nauka

Centar za zdravlje, vežbanje i sportske nauke (Center for Health, Exercise and Sport Sciences – CHESS) je multidisciplinarna edukativna i istraživačka organizacija čiji je osnovni cilj pružanje ekspertize iz oblasti sportskih nauka, fizičke aktivnosti i zdravlja, treninga i unapređenja takmičarskih rezultata. CHESS ima četiri glavne oblasti delovanja: Istraživanje zdravstvenih aspekata fizičke aktivnosti Dijagnostika faktora povezanih sa vrhunskim sportskim rezultatima Programiranje vežbanja u zdravstvene i takmičarske svrhe Popularizacija znanja iz oblasti sportskih naukaU okviru CHESS realizuju se brojni domaći i inostrani naučno-istraživački projekti koji se bave utvrđivanjem povezanosti gojaznosti i nivoa fizičke aktivnosti školske dece, uticajem unosa ergogenih supstanci na sportska…

Adresa sajta chess.edu.rs
2013-03-29
petak, 29 mart 2013 08:34

Ostavi komentar

Podrži i ti naš rad u stvaranju besplatnog sporta u Srbiji. Klikni na dugme Like Page

X Zatvori