Back BesplatanSport.com

Ples za bolje pamćenje starijih osoba sa metaboličkim sindromom!

(0 glasova)
Ples za bolje pamćenje starijih osoba sa metaboličkim sindromom!
Ples za bolje pamćenje starijih osoba sa metaboličkim sindromom!


Izražen trend produžavanja prosečnog životnog veka u poslednjim decenijama, zajedno sa naglim smanjenjem broja dece u razvijenim zemljama, doveo je do značajnog povećanja procenta osoba treće životne dobi u ukupnoj populaciji.  Uz to, globalna epidemija gojaznosti dovodi do sve učestalije pojave metaboličkog sindroma kod osoba treće životne dobi. Ove osobe su naročito sklone demenciji koja smanjenjem kognitivnih sposobnosti dovodi do smanjenja socijalnih aktivnosti i kvaliteta života. Već neko vreme je poznato da aerobne aktivnosti mogu da ostvare pozitivan uticaj na demenciju preveniranjem degenerativnih neuroloških oboljenja. Nedavno objavljeno istraživanje otišlo je i nešto dalje u tom pravcu!

Grupa istraživača sa Katoličkog Univerziteta u Koreji, utvrđivali su efekat plesa na demenciju osoba treće životne dobi sa metabiličkim sindromom. Rezultati istraživanja ukazuju da je ples u trajanju od 2 puta nedeljno tokom 6 meseci doprineo značajno boljem kognitivnom funkcionisanju osoba angažovanih u ovoj aktivnosti u odnosu na kontrolnu grupu. «Ples je aerobna aktivnost u kojoj je se uživa, povećavajući socijalnu aktivnost i nivo fizičke forme. Uz to, za osobe starije dobi izgleda da ima i veoma izražen pozitivan efekat na kognitivni status»- zaključuju autori.
Istraživanje je objavljeno u decembarskoj svesci časopisa Journal of Sports Science & Medicine za 2011 godinu.

 

Pin It
Centar sportskih nauka

Centar za zdravlje, vežbanje i sportske nauke (Center for Health, Exercise and Sport Sciences – CHESS) je multidisciplinarna edukativna i istraživačka organizacija čiji je osnovni cilj pružanje ekspertize iz oblasti sportskih nauka, fizičke aktivnosti i zdravlja, treninga i unapređenja takmičarskih rezultata. CHESS ima četiri glavne oblasti delovanja: Istraživanje zdravstvenih aspekata fizičke aktivnosti Dijagnostika faktora povezanih sa vrhunskim sportskim rezultatima Programiranje vežbanja u zdravstvene i takmičarske svrhe Popularizacija znanja iz oblasti sportskih naukaU okviru CHESS realizuju se brojni domaći i inostrani naučno-istraživački projekti koji se bave utvrđivanjem povezanosti gojaznosti i nivoa fizičke aktivnosti školske dece, uticajem unosa ergogenih supstanci na sportska…

Adresa sajta chess.edu.rs
2013-10-23
subota, 23 jun 2012 02:00

Ostavi komentar

Podrži i ti naš rad u stvaranju besplatnog sporta u Srbiji. Klikni na dugme Like Page

X Zatvori