Back BesplatanSport.com

Ni predškolci nisu dovoljno fizički aktivni!

(0 glasova)
Ni predškolci nisu dovoljno fizički aktivni!
Ni predškolci nisu dovoljno fizički aktivni!

Veoma veliki broj istraživanja ukazuje na nedovoljan nivo fizičke aktivnosti ljudske populacije generalno. Prava epidemija nekretanja utvrđena je na različitim uzrastima, od osoba zrele dobi, preko osoba treće životne dobi pa sve do škoslke dece i adolescenata. Međutim, u odnosu na ukupan broj istraživanja, relativno je malo njih utvrđivalo nivo fizičke aktivnosti na uzorku predškolske dece! Na osnovu nesistematskog analiziranja kretne aktivnosti predškolaca, postoji uvreženo mišljenje da su oni, kao inače najaktivniji deo ljudske populacije, i više nego dovoljno fizički aktivni (pitajte samo majke!).

Međutim, nedavno objavljena meta analiza pokazuje upravo suprotno! Grupa istraživača sa Univerziteta Južna Kalifornija (SAD) je na uzorku metodološki najkvalitetnijih istraživanja, sprovela meta analizu, metodu za sintetizovanje rezultata većeg broja istraživanja. Rezultati su pokazali da su predškolska deca u proseku angažovana nešto preko 42 minuta dnevno u aktivnostima umerenog do srednje visokog intenziteta, što je značajno manje od minimalno preporučenih 60 minuta dnevno! Posebno je značajno istaći da su predškolska deca u proseku angažovana tek nešto više od 6% ukupnog vremena u toku dana u bilo kakav vid fizičke aktivnosti, što je sa aspekta zdravstvenog statusa zaista nedopustivo- zaključuju autori.
Istraživanje je objavljeno u decembarskoj svesci časopisa Journal of Science and Medicine in Sport  za 2011 godinu.

Pin It
Centar sportskih nauka

Centar za zdravlje, vežbanje i sportske nauke (Center for Health, Exercise and Sport Sciences – CHESS) je multidisciplinarna edukativna i istraživačka organizacija čiji je osnovni cilj pružanje ekspertize iz oblasti sportskih nauka, fizičke aktivnosti i zdravlja, treninga i unapređenja takmičarskih rezultata. CHESS ima četiri glavne oblasti delovanja: Istraživanje zdravstvenih aspekata fizičke aktivnosti Dijagnostika faktora povezanih sa vrhunskim sportskim rezultatima Programiranje vežbanja u zdravstvene i takmičarske svrhe Popularizacija znanja iz oblasti sportskih naukaU okviru CHESS realizuju se brojni domaći i inostrani naučno-istraživački projekti koji se bave utvrđivanjem povezanosti gojaznosti i nivoa fizičke aktivnosti školske dece, uticajem unosa ergogenih supstanci na sportska…

Adresa sajta chess.edu.rs
2012-07-17
subota, 23 jun 2012 02:00

Ostavi komentar

Podrži i ti naš rad u stvaranju besplatnog sporta u Srbiji. Klikni na dugme Like Page

X Zatvori