Back BesplatanSport.com

Fitnes povezan sa zdravljem za decu i odrasle obolele od cerebralne paralize

(1 Glas)
Fitnes povezan sa zdravljem za decu i odrasle obolele od cerebralne paralize
Fitnes povezan sa zdravljem za decu i odrasle obolele od cerebralne paralize


Deci sa cerebralnom paralizom (CP) kretanje, funkcionisanje i pokretljivost uopšte predstavljaju izazov do kraja života. Roditeljima ove dece, međutim, često je rečeno da je ovaj invaiditet neprogresivan, sugerišući time da se fizički izazovi stbilizuju kada oni odrastu.

Dok nervne lezije nisu progresivne, nivo nezavisnih funkcija i pokretljivost se ne stabilizuju kada dete uđe iz adolescencije u zrelo doba. Oni se najčešće pogoršaju. Ove promene u funkciji i mobilnosti mogu biti posledica ličnog izbora dnevnih aktivnosti, ili mogu biti povezane sa starenjem, promenama u mišićima povezanim sa osnovnim invaliditetom, ili kao sekundarne posledice koje se razvijaju zbog osnovnog invaliditeta.

Deca i odrasli sa CP takođe pate od loše fizičke  kondicije uz posledično visoke troškove energije i umor tokom dnevnih aktivnosti. Na žalost, rehabilitacije i terapijske usluge se često završavaju ili dramatično smanjuju u odraslom uzrastu i retko imaju za cilj povećanje energije.

Da bi se ovi gubici u funkciji i mobilnosti smanjili barem jednim delom, promocija fizičke spremnosti u nezi i zdravstvu, trebala bi biti uključena u ranim rehabilitacionim programima svakog pojedinca. Zbog opasnosti od neaktivnosti, inovativni oblici fizičke aktivnosti i vežbe za osobe sa oštećenom mobilnosti treba da se razvijaju i primenjuju. Idealno, ovi programi bi bili ponuđeni zajednicama, sa terapeutima u oblasti rehabilitacije, fizičkim vaspitanjem i fiziologijom vežbi.

Pogodnosti za osobe sa CP treba posmatrati iz perspektive načina poboljšanja zdravlja i kondicije, funkcije i pokretljivosti osoba sa invaliditetom i treba da sadrži sledeće elemente:

·         kardiorespiratornu izdržljivost
·         mišićnu izdržljivost
·         snagu mišića
·         balans/agilnost
·         telesni sklop
·         fleksibilnost

Raniji i popularni način terapijske intervencije za CP posmatra pokret pod kontrolom više funkcija centralnog nervnog sistema (CNS) sa malo ili bez priznavanja doprinosa ostalih sistema. Ovaj model pretpostavlja da napor pri kojem se povećava fizička aktivnost povećava i spazam i abnormalne obrasce pokreta. Kao rezultat ovih pretpostavki, tretman programi koji su uključuju vežbe sa otporom i aerobik vežbe su kontraindikovani u rehabilitaciji. Savremene teorije upravljanja motorikom stavljaju ove pretpostavke pod ponovnu procenu i pružaju model koji CNS vidi kao važan ali ne i jedini sistem koji doprinosi kontroli motorike. Ove nove pretpostavke su vođene razvojem novih terapijskih pristupa i stimulišu istraživanje o podobnosti i prednosti vežbanja za osobe sa CP. Istraživanja su pokazala da deca sa CP imaju veći utrošak energije na kretanje, smanjenu mišićnu snagu i izdržljivost i ranije im se umaraju mišići nego kod njihovih vršnjaka. Iako uz malobrojne i male količine uzoraka, istraživačke studije ispitivanja efekata treninga snage i otpora kod osoba sa CP, pokazale su da oni mogu da povećaju i svoju snagu i izdržljivost mišića bez negativnih efekata.

Predložene smernice za vežbanje i treninge osoba sa hroničnim bolestima i invaliditetom, kao što je CP, su:

1. Za osobe sa CP aerobni kapacitet i izdržljivost mogu se povećati u 40- 85 %  maksimalne VO2 ili HR rezervi za 20-40 minuta po sesiji, tri do pet dana nedeljnog treninga.

2. Ako je osoba pokretna, može koristiti sobni biciklo, dok se osobama u invalidskim kolicima preporučuje ručni ergometar.

3. Na izdržljivosti je najbolje raditi kroz šetnju od 6 do 15 minuta ili guranjem kolica dva puta nedeljno ili češće, ako je moguće.

4. Snaga se može unaprediti kroz korišćenje slobodnih tegova ili sprava sa podizanjem mase, sa jedan, dva ili tri seta od po 8-12 ponavljanja, dve sesije nedeljno.

5.Vežbe fleksibilnosti treba raditi za sve aktivne ili neaktivne zglobove, pre i posle svih vrsta vežbi.

Vežbanje i fizičku aktivnost treba započeti postepeno, uz stručni nadzor. Profesionalni trener treba da bude u toku sa time koje lekove koristi pacijent u svakom trenutku i treba da ima uvid u nalaze o napadima ako ih pacijent ima u određenim momentima, kao i sa poremećajima uključujući vizuelne, auditivne, senzorne, sluha, govora kao i kongitivnih sistema. Posebnu bezbednost predstavljaju flasteri koji se koriste za ruke ili noge na pedalama za pravilno pozicioniranje svakog pojedinca ili da bi na nogama sprečili klizanje. Upotreba rukavica kod vežbanja sa invalidskim kolicima je takođe preporučljiva. Za biciklizam, korišćenje tricikala mogu se koristiti u tandemu pedale sa kaiševima koje mogu biti od velike pomoći. Čak i veoma ozbiljni pacijenti mogu uživati u fizičkim aktivnostima i vežbanju ali je potrebno više nadzora. U nekim slučajevima, poimanje može biti ograničavajući faktor, jer može uticati na njihovu sposobnost da razumeju korišćenje opreme. Povezanost fizičke spremnosti i sposobnosti sa zdravljem kod osoba sa CP treba da se razvija po istom modelu kao sto je slučaj kod svih nas, da mogu početi rano, da budu  lako dostupna i nastaviti sa njima kroz čitav život.

Napisano za Američki koledž sportske medicine, Ivet Blanchard,ScD,  P.T. Asistent Profesor za program fizikalne terapije na univerzitetu u Hartfordu i Johana Darah, dr docent Odeljenja za fizikalnu terapiju univerziteta u Alberti

Tekst prevela: Zagorka Ćosić
Link>>


Pin It
Zagorka Ćosić

Rođena 29.januara 1981. god u KikindiPraktikant joge.Zaljubljenik u zdrav život, muziku, književnost i još milion lepih stvari koje nas okružuju.Zagovornik pozitivnog mišljenja i maksimalne posvećenosti sopstvenom razvoju.Majka, supruga, ćerka, prijatelj...Po struci ekonomista.

2012-07-17
subota, 23 jun 2012 02:00

1 komentar

Ostavi komentar

Podrži i ti naš rad u stvaranju besplatnog sporta u Srbiji. Klikni na dugme Like Page

X Zatvori