Back BesplatanSport.com

Zloupotreba kokaina u sportu

(1 Glas)
Zloupotreba kokaina u sportu
Zloupotreba kokaina u sportu

Konzumiranje rekreacionih droga kod sportista, kako legalizovanih (npr.alkohol i nikotin) tako i nelegalnih (kokain, marihuana) premašuje u mnogome zloupotrebu droga za pojačavanje učinka kao što su anabolički steroidi. Ovo nije slučaj samo kod sportista; mnogi faktori doprinose upotrebi droga. U njih spadaju godine, genetika, uticaj porodice, pritisak od strane vršnjaka, obrazovanje kao i faktori mentalnog zdravlja.

Zloupotreba kokaina u sportu  prvi put je privukla pažnju javnosti 1986.godine kada je došlo do iznenadne smrti košarkaša Len Biasa i fudbalske zvezde Dona Rodžersa. Upotreba kokaina kod sportista na koledžu dostigla je vrhunac sredinom 1980-ih kada je iznosila 17 procenata, da bi dramatično opala u narednoj deceniji na svega 2 procenta. Iako je mnogo faktora koji motivišu sportiste da konzumiraju drogu vezano za samu igru i postizanje rezultata, nekoliko njih je naročito važno napomenuti. Prvo, kokain se u principu ne koristi za poboljšanje rezultata. Drugo, sportisti su naučeni na sklonost upotrebi rekreacionih supstanci zbog kombinacije nekoliko od sledećih varijabli: slava, bogatstvo, slobodno vreme i osećaj nepobedivosti.

Kokain se dobija iz biljke pod nazivom koka i predstavlja prirodan oblik ekgoninskog alkaloida. Kokain hidrohlorid je oblik droge koja se udiše. Ipak, usled zagrevanja se dekompresuje. Prečišćen kokain i krek kokain (oba bez hidrohlorida u sebi) su otporni na visoku temperaturu i zbog toga se mogu pušiti.

Uticaji kokaina na ljudski mozak su veoma složeni i slični onima koje izazivaju amfetamini. Mnogi od njih su povezani sa sposobnošću kokaina da poremeti funkciju neurotransmitera u mozgu, naročito dopamina i norepinefrina.

Većina konzumenata kokaina ga udiše, ili „šmrče“. Rekreativni konzumenti mogu ušmrkati od 1 do 3 grama nedeljno. Najbrži način da kokakin dođe do mozga je pušenje kreka ili prečišćenog kokaina. Stanje euforije može nastupiti u roku od 3 do 5 minuta i trajati manje od 10 minuta. Zavisnici su u stanju da se „urade“ i do na svakih 10 minuta kako bi održali osećaj intenzivne euforije.

Većina posmatrača primećuje samo pogoršanje kod sportista upotrebom kokaina; bez ikakvog dokaza da je on uticao na poboljšanje rezultata. Ponekad je moguće uočiti promene u ponašanju sportiste, koji se pojavljuje suviše rano ili kasni na treninge, ili ih propušta skroz, ili dolazi u sukobe sa svojim saigračima. Osećaj veličine može kod ovih sportista poremetiti percepciju svojih realnih mogućnosti. Pri normalnoj sobnoj temperaturi, kokain smanjuje telesnu temperaturu. Na višim temperaturama okoline, naročito tokom treninga, kokain uzrokuje porast temperature tela tako da sportista tada dolazi u opasnost da padne u stanje hipertermije. Ovo može biti povezano sa promenama u termoregulaciji tela uzrokovanim kokainom.

Postoje brojni oprečni efekti na zdravlje povezani sa zloupotrebom kokaina. Ipak neki od njih su posebno važni za sportiste. Najznačajnija od njih je iznenadna smrt. Mehanizam iznenadne smrti može biti povezan sa smetnjama u ritmu rada srca, napada ili krvarenja u mozgu.

Uticaji kokaina na ljudsko srce variraju. U njih spadaju povećanje potrebe srca za kiseonikom, povišenje krvnog pritiska, uzrokovanje spazama koronarnih arterija koje snabdevaju srčani mišić krvlju, stvaranje ugrušaka unutar koronarnih arterija, povećanje mogućnosti pojave prerane arterioskleroze i u nekim slučajevima, uzrokovanje srčanog udara, naročito kod pušača. Takođe, sportisti koji konzumiraju kokain mogu iskusiti pojave kao što su lupanje srca, anksioznost, skraćenje daha i bol u grudima. Redovni konzumenti kokaina za šmrkanje mogu imati ponovljene napade sinuzitisa, opasnost od probijanja nazalnog septuma i/ili hronično curenje sekreta iz nosa.

Metaboliti kokaina se brzo otkrivaju u uzorku urina veoma male koncentracije. Međunarodni Olimpijski Komitet, Olimpijski Komitet SAD, NCCA i liga profesionalnih sportista izričito zabranjuju upotrebu kokaina.

Autor: mr Gary I.Wadler

Sa engleskog prevela: Gordana Glišin

Link>>

Pin It
2015-01-15
četvrtak, 15 januar 2015 00:00

Ostavi komentar

Podrži i ti naš rad u stvaranju besplatnog sporta u Srbiji. Klikni na dugme Like Page

X Zatvori