Back BesplatanSport.com

Biciklom na posao: lek za fizičku neaktivnost

(0 glasova)
Biciklom na posao: lek za fizičku neaktivnost
Biciklom na posao: lek za fizičku neaktivnost

Fizička neaktivnost predstavlja jedan od glavnih uzročnika impozantnog porasta kardiovaskularnih oboljenja u poslednjih 30-ak godina. Trend smanjenja fizičke aktivnosti se nastavlja gotovo nesmanjenim tempom, preteći da dalje poveća ionako već više nego značajne negativne efekte po zdravstveni status. Veliki broj različitih strategija je u poslednjih nekoliko decenija pokušao da popravi situaciju na terenu, sa različitim, uglavnom ne tako sjajnim rezultatima. Ipak, nedavno objavljeni pregledni članak ukazuje da je od svih primenjenih strategija jedna daleko uspešnija od ostalih - promocija odlaska na posao i obavljanja drugih obaveza biciklom! Fiziološki, vožnja bicikla ima daleko veće pozitivne efekte po zdravlje od hodanja s obzirom na daleko veći prosečni intenzitet koji u vožnji bicikla iznosi 6-8 MET (metaboličkih ekvivalenata)
. Dalje, većina istraživanja utvrdila je visoku pozitivnu korelaciju između vremena provedenog u vožnji bicikla i kardiorespiratorne izdržljivosti svih uzrasnih kategorija stanovništva. Konačno, nekoliko pilot projekata u različitim gradovima mahom severne Evrope pokazalo je da se promocijom vožnje bicikla u gradskoj sredini i izgradnjom adekvatne biciklističke infrastrukture može očekivati porast nivoa fizičke aktivnosti stanovništva od zavidnih 25-30%!  U zaključku, autori teksta zaključuju da je izgleda vožnja bicikla jedan od najefikasnijih načina za povećanje nivoa fizičke aktivnosti i da je stoga potrebno uložiti dodatne napore u gradskim sredinama u cilju promocije ovog načina javnog transporta!
Istraživanje je objavljeno u avgustovskoj svesci časopisa British Journal of Sports Medicine za 2011 godinu.


Pin It
Centar sportskih nauka

Centar za zdravlje, vežbanje i sportske nauke (Center for Health, Exercise and Sport Sciences – CHESS) je multidisciplinarna edukativna i istraživačka organizacija čiji je osnovni cilj pružanje ekspertize iz oblasti sportskih nauka, fizičke aktivnosti i zdravlja, treninga i unapređenja takmičarskih rezultata. CHESS ima četiri glavne oblasti delovanja: Istraživanje zdravstvenih aspekata fizičke aktivnosti Dijagnostika faktora povezanih sa vrhunskim sportskim rezultatima Programiranje vežbanja u zdravstvene i takmičarske svrhe Popularizacija znanja iz oblasti sportskih naukaU okviru CHESS realizuju se brojni domaći i inostrani naučno-istraživački projekti koji se bave utvrđivanjem povezanosti gojaznosti i nivoa fizičke aktivnosti školske dece, uticajem unosa ergogenih supstanci na sportska…

Adresa sajta chess.edu.rs
2012-07-17
utorak, 26 jun 2012 02:00

Ostavi komentar

Podrži i ti naš rad u stvaranju besplatnog sporta u Srbiji. Klikni na dugme Like Page

X Zatvori