Ravno stopalo (pes planus)

(1 Glas)
Ravno stopalo (pes planus)
ravno stopalo (pes planus)


Deformitet stopala definisan kao ravno stopalo jedna je od najčešće prisutnih telesnih deformacija u rastu i razvoju dece i školske omladine. Za razliku od normalnog, pravilno razvijenog stopala, koje se oslanja na podlogu petom, glavama prve i pete kosti donožja i spoljnom ivicom i gde unutrašnja strana stopala ne dodiruje podlogu, kod ravnog stopala (deformisanog) usled popuštanja mišićnih sila i ligamenata pod pritiskom težine tela gubi se svod i stopalo postepeno naleže celom površinom na podlogu.

Karakteristično za prvu fazu razvoja deformacije je isuviše veliko istezanje mišića pod opterećenjem (težinom tela), što dovodi do postepenog popuštanja svoda stopala. U sledećoj fazi popuštaju i istežu se i ligamenti, i dolazi do većeg spuštanja svoda, da bi na kraju uz mišiće i ligamente i koštani sistem popustio i „legao“ na podlogu.
Prisustvo ovog deformiteta narušava stabilnost i statiku celog tela, a pored toga javljaju se ozbiljne fiziološke i psihičke smetnje, otežano kretanje, kao i obavljanje drugih motoričkih radnji.
Uzroci nastajanja ravnih stopala najčešće su posledica načina života, ređe su urođeni. Od stečenih uzroka u prvom redu je nepravilno hodanje, neodgovarajuća obuća, nepravilno držanje tela u celini, gojaznost, rahitis i dr.

Imajući u vidu zdravstvene tegobe i druge posledice ovog deformiteta, nužno je preduzeti sve mere da ne dođe do deformacije stopala, preventivne mere, kao i mere za saniranje ukoliko je došlo do izvesnih deformacija. Preventivno delovanje je od izuzetne važnosti, jer već nastali deformitet u bilo kojoj fazi vrlo je teško lečiti. Posebno se preporučuje hodanje bez obuće, hodanje po pesku i neravnim površinama, specifične vežbe za otklanjanje deformacija, nošenje ortopedskih uložaka i dr.

Primeri vežbi za korekciju ravnog stopala:

– slaganje kamenčića prstima nogu (npr. kao ravnu liniju, neki broj, krug, kvadrat i sl.),
– bacanje kamenčića, manjih sunđera, štapića i sličnih predmeta preko postavljene prepreke,
– u sedećem položaju, prstima nogu, napraviti od kanapa (ili vijače) krug, svezati kanap, nadvlačiti se i sl.,
– stati na dve palice položene na pod i hodati sa njima kao sa smučkama,
– hodanje do cilja na prstima, sitnim i brzim koracima. Na cilju prstima nogu uhvatiti kamenčić i ubaciti ga u koš ili obruč koji se nalazi na tlu.

Ljubinko Milanović – Milovan Stamatović "Metodika fizičkog vaspitanja" Zavod za udžbenike

Pin It
Zavod za udžbenike

Tradiciju Zavoda za udžbenike dugu 52 godine obeležava ne samo postojanje kompanije koja se bavi izdavaštvom, već, pre svega kompanije koja je doprinela i doprinosi ostvarenju dugoročnih prosvetno-pedagoških ciljeva. Kao Javno preduzeće, u odnosu na sve ostale izdavače nalazi se u težoj poziciji, jer je svest o društvenoj odgovornosti i ulozi koju ima u edukaciji građana Srbije i očuvanju nacionalne pisane reči, značajno iznad ostalih kompanija koje se bave istom delatnošću. Zavod za udžbenike je osnovala Vlada Republike Srbije 1957. godine sa ciljem da celovito i kvalitetno reši pitanje proizvodnje udžbenika za sve predmete i sve kategorije učenika, poštujući odgovarajuće…

Adresa sajta www.zavod.co.rs
2012-07-18
utorak, 26 jun 2012 02:00

Ostavi komentar

Podrži i ti naš rad u stvaranju besplatnog sporta u Srbiji. Klikni na dugme Like Page

X Zatvori