Skolioza (scoliosis)

(2 glasova)
Skolioza (scoliosis)
Skolioza (scoliosis)


Skoliotično loše držanje i skolioza za razliku od prethodnih, kifoze i lordoze koje nastaju u sagitalnoj ravni, formiraju se u frontalnoj ravni, odnosno nastaju krivine koje u pravilno oformljenog kičmenog stuba ne postoje. Iskrivljenja se mogu javiti na obe strane, levo ili desno, a najčešće u obe strane kao kompenzatorno nastajanje skolioze.
Kao i kod prethodnih deformiteta kifoze i lordoze, može se govoriti o dva stepena deformacije: skoliotičnom lošem držanju tela (funkcionalna kifoza), i o skoliozi kao fiksiranom telesnom deformitetu.
Nastajanje skolioze u manjoj meri vezano je za nasledne činioce i bolesti, a više za način života, odnosno negativne uticaje svakodnevnih radnih i životnih aktivnosti. U prvom redu skoliotično držanje i skolioza nastaju usled nepravilnog držanja tela, nepravilnog sedenja u školskoj klupi ili kod kuće, stalnog opterećenja samo jedne strane tela pri nošenju nekog tereta ili školske torbe. Naravno, mogu postajati i drugi uzroci, kao što su razni koštani poremećaji, skraćena muskulatura i sl., ali su to znatno ređi slučajevi.

Slika skoliotičnog držanja i skolioze kao fiksiranog deformiteta u osnovi ima sledeći izgled: glava je nešto nagnuta (iskrivljena) u jednu stranu, rame izdignuto na ispupčenoj (konveksnoj) strani iskrivljenja, lopatica na strani ispupčenja kičme bliža je kičmenom stubu u odnosu na drugu lopaticu, trbuh je isturen i mlitav, jedna noga neznatno savijena ili u hiperekstenziji.
Skoliotično držanje tela se sanira, pre svega, popravljanjem ukupne statike kako pri stajanju, tako i pri svim formama kretanja i telesnih aktivnosti. Najpre treba otkloniti uzročnike nastajanja skolioze, a zatim primeniti odgovarajuće vežbe i obezbediti sistematsko vežbanje. Cilj tog vežbanja treba da bude, u prvom redu, jačanje i toniziranje istegnutih mišića na ispupčenoj (konveksnoj) strani.
Pored gimnastičkih vežbi i korektivnog vežbanja, za saniranje ovog deformiteta, kao i prethodno pomenutih, treba koristiti vežbe u vodi i plivanje (korektivno plivanje) uvek uz usmeravanje i pomoć stručnog lica.

Primeri vežbi za saniranje skolioze i skoliotičnog držanja tela

Vežbe za desnu grudnu skoliozu:
– u ležećem položaju na trbuhu, leva ruka je iznad glave, a desna pored tela. Dizati glavu i rameni pojas zajedno sa rukama, uz što jače istezanje kičmenog stuba;
– ležeći na levom boku, leva ruka je ispod glave, desna ruka je slobodna, umereno podizati glavu, a desnom rukom davati doziran otpor pokretu.
Vežbe za levu slabinsku skoliozu:
– iz početnog položaja, ležeći na trbuhu, levu nogu izvrćući u polje odvoditi u stranu. Desnu nogu gurati unazad i nadole, ne odvajajući je od podloge;
– iz početnog položaja, ležeći na trbuhu, napraviti otklon čitavim gornjim delom tela ulevo i dohvatati levom šakom levo koleno.

Ljubinko Milanović – Milovan Stamatović "Metodika fizičkog vaspitanja" Zavod za udžbenike

Pin It
Zavod za udžbenike

Tradiciju Zavoda za udžbenike dugu 52 godine obeležava ne samo postojanje kompanije koja se bavi izdavaštvom, već, pre svega kompanije koja je doprinela i doprinosi ostvarenju dugoročnih prosvetno-pedagoških ciljeva. Kao Javno preduzeće, u odnosu na sve ostale izdavače nalazi se u težoj poziciji, jer je svest o društvenoj odgovornosti i ulozi koju ima u edukaciji građana Srbije i očuvanju nacionalne pisane reči, značajno iznad ostalih kompanija koje se bave istom delatnošću. Zavod za udžbenike je osnovala Vlada Republike Srbije 1957. godine sa ciljem da celovito i kvalitetno reši pitanje proizvodnje udžbenika za sve predmete i sve kategorije učenika, poštujući odgovarajuće…

Adresa sajta www.zavod.co.rs
2012-07-18
utorak, 26 jun 2012 02:00

Ostavi komentar

Podrži i ti naš rad u stvaranju besplatnog sporta u Srbiji. Klikni na dugme Like Page

X Zatvori