Back BesplatanSport.com

Vežbanje (kratkoročno) smanjuje potrebu za pušenjem

(1 Glas)
Vežbanje (kratkoročno) smanjuje potrebu za pušenjem
Vežbanje (kratkoročno) smanjuje potrebu za pušenjem

Verovatno najveća pretnja po javno zdravlje Srbije jeste pušenje, sa prevalencom od preko 33% . Duvanski dim, sa preko 4000 materija od kojih je preko 50 kancerogeno a mnogo više na neki drugi način štetno po zdravlje, zaista predstavlja neprijatelja broj jedan na ovim prostorima, kog je veoma teško se rešiti iz jednog jednostavnog razloga - stvaranja zavisnosti.
Ipak, jedno nedavno objavljeno istraživanje ukazuje na mogućnost da i za ovaj otrov posotji protivotrov - Fizička aktivnost. Grupa istraživača sa Univerziteta Masačusets (Boston, SAD) je angažovalo 60 žena u studiji odvikavanja od pušenja koja je trajala 8 nedelja. Žene su podeljene u dve grupe, jedna koja je vežbala 3 puta nedeljno 50 minuta (brzi hod) i druga koja je isto vreme gledala promotivne video materijale o značaju ostavljanja pušenja. Rezultati istraživanja su pokazali da su se žene koje su bile angažovane u fizičkoj aktivnosti odlikovale bolji psihičkim stanjem i manjom željom za pušenjem, koja se istina vraćala na prethodni nivo u periodu od nekoliko sati do jednog dana. Razultati pilot studije su ohrabrujući, iako se radi o relativno kratkoročnim efektima. Sledeće studije rađene na većem uzorku ispitanika će nam dati nešto jasnije rezultate” – reči su autora ovog projekta.
Istraživanje je objavljeno u avgustovskoj svesci časopisa Addictive Behaviors za 2011 godinu.

Pin It
Zavod za udžbenike

Tradiciju Zavoda za udžbenike dugu 52 godine obeležava ne samo postojanje kompanije koja se bavi izdavaštvom, već, pre svega kompanije koja je doprinela i doprinosi ostvarenju dugoročnih prosvetno-pedagoških ciljeva. Kao Javno preduzeće, u odnosu na sve ostale izdavače nalazi se u težoj poziciji, jer je svest o društvenoj odgovornosti i ulozi koju ima u edukaciji građana Srbije i očuvanju nacionalne pisane reči, značajno iznad ostalih kompanija koje se bave istom delatnošću. Zavod za udžbenike je osnovala Vlada Republike Srbije 1957. godine sa ciljem da celovito i kvalitetno reši pitanje proizvodnje udžbenika za sve predmete i sve kategorije učenika, poštujući odgovarajuće…

Adresa sajta www.zavod.co.rs
2012-07-18
četvrtak, 28 jun 2012 02:00

Ostavi komentar

Podrži i ti naš rad u stvaranju besplatnog sporta u Srbiji. Klikni na dugme Like Page

X Zatvori