Back BesplatanSport.com

Vežbanje u toku radnog vremena povećava produktivnost!

(0 glasova)
Vežbanje u toku radnog vremena povećava produktivnost!


Produktivnost na radu već duži vremenski period predstavlja glavnu odrednicu uspešnosti preduzeća. Povećana produktivnost znači više proizvoda, manju cenu i posledično veću konkurentnost na tržištu. Stoga ne čudi što se različite grane industrije sve više bave načinima povećanja produktivnosti, od puštanja određenih mirisa u radnu sredinu do promene načina korišćenja godišnjih odmora.
Nedavno objavljeno istraživanje nagoveštava da je jedan od efikasnijih načina povećanja produktivnosti - smanjenje radnog vremena i angažovanje u fizičkoj aktivnosti! Grupa istraživača sa Univerziteta Štokholm (Švedska) je na grupi od 177 radnika utvrđivala efekte smanjenja nedeljnog radnog vremena u trajanju od 150 min i sprovođenju fizičke aktivnosti u tom periodu! Rezultati istraživanja su pokazali da su radnici u toku ekperimentalnog tretmana povećali nivo produktivnosti sa jedne strane, kao i zdravstveni status i subjektivni osećaj zadovoljstva sa druge strane. Konačno, dvanaest meseci nakon završenog eksperimentalnog tretmana, utvrđen je značajno manji broj dana odsustva sa posla kod osoba koje su primenjivai fizičku aktivnost u toku radnog vremena. Izgleda da se i zaposlenima i vlasnicima kompanija smeši jedan sasvim prihvatljivi način povećanja produktivnosti na poslu - pauza koja je posvećena fizičkoj aktivnosti!  
Istraživanje je objavljeno u avgustovskoj svesci časopisa Journal of Occupational and Environmental Medicine za 2011 godinu.

Pin It
Centar sportskih nauka

Centar za zdravlje, vežbanje i sportske nauke (Center for Health, Exercise and Sport Sciences – CHESS) je multidisciplinarna edukativna i istraživačka organizacija čiji je osnovni cilj pružanje ekspertize iz oblasti sportskih nauka, fizičke aktivnosti i zdravlja, treninga i unapređenja takmičarskih rezultata. CHESS ima četiri glavne oblasti delovanja: Istraživanje zdravstvenih aspekata fizičke aktivnosti Dijagnostika faktora povezanih sa vrhunskim sportskim rezultatima Programiranje vežbanja u zdravstvene i takmičarske svrhe Popularizacija znanja iz oblasti sportskih naukaU okviru CHESS realizuju se brojni domaći i inostrani naučno-istraživački projekti koji se bave utvrđivanjem povezanosti gojaznosti i nivoa fizičke aktivnosti školske dece, uticajem unosa ergogenih supstanci na sportska…

Adresa sajta chess.edu.rs
2012-07-23
sreda, 03 mart 2010 13:05

Ostavi komentar

Podrži i ti naš rad u stvaranju besplatnog sporta u Srbiji. Klikni na dugme Like Page

X Zatvori