Back BesplatanSport.com

Dijeta za dobro raspoloženje

(0 glasova)
Dijeta za dobro raspoloženje


Pametnim odabirom namirnica možemo poboljšati raspoloženje, fizičku formu i koncentaciju. Postoje dani kada se osećamo umorno, iscrpljeno, dekoncentrisano i bezvoljno. Ako smo izloženi dugotrajnom stresu, manje se krećemo, pogrešno hranimo sve više gubimo energiju i podložniji smo padu imunosistema, kao i raznim bolestima.

Antistresna ishrana
Kada smo pod stresom trošimo veće zalihe vitamina i minerala. I ako se pravilno hranite u periodima povećanih psihičkih ili fizičkih napora potrebno je unositi više vitamina i minerala. U periodima stresa izbegavajte kafu, crni i zeleni čaj, cola i energtska pića kao i alkohol. Rafinirani šećer i kofein (osnovni sastav cola i energetskih pića), izazivaju brze uspone i padove šećera u krvi što je veliki šok za organizam.

Kako hrana utiče na raspoloženje?
Otkrićima pre svega biologa i nutricionista danas se tačno zna koje nas namirnice umiruju, koje nas razdražuju, a koje nas čine energičnima.

Sastojke koje unosimo hranom proizvode hemiske reakcije u našem organizmu i utiču na rad našeg mozga i tela uopšte.

Hrana za mir i spokoj:
Šećer i skrob u ugljenimhidratima povećavaju nivo serotonina u mozgu i donose nam dobro raspoloženje i mir. Jedite integralnu testeninu, integralni hleb, interalni pirinač, pasulj, krompir, voće, povrće...

Hrana koja nas čini bržim i aktivnijim:
Hrana bogata belančevinama, meso, riba, jaja, jogurt, sir, soja, grašak, daju nam vise noradrealina i čini nas življima, bržim u reakcijama. Ako vam treba energije jedite ovu hranu.

Imate potrebu za slatkim?
Neodoljiva potreba za slatkim u periodu stresa, dosade ili samoće gotovo je uvek prisutna. Sniženi serotonin u mozgu je razlog zbog kojih kasno popodne, uveče ili čak noću, imamo potrebu za nečim slatkim. Serotonin prenosi signale spokoja, opuštenosti, optimizma i drugih lepih osećanja.

KOJOM HRANOM PROTIV KOJIH TEGOBA

Protiv "zabrinutosti":
Složeni ugljenihidrati biljnog porekla posebno krompir, integralne žitarice, hleb, pirinač, kokice, med sadrže triptofan koje telo pretvara u serotonin koji je prirodno sredstvo protiv depresije. Ugljenihidrati podstiču otpuštanje insulina u krvotok a inzulin čisti put triptofanu da dođe do mozga i pretvara se u "hormon spokoja" serotonin. To nam daje osećaj mira i zadovojstva, omogućava normalan san, smanjuje apetit i podiže prag bola.

Savet
Imate problema sa težinom? Vodite računa o količinama. Gojimo se od kalorija a ne od vrste namirnica.

Hranom protiv depresije:
Jedite složene ugljenehidrate, crni hleb, integralnu testeninu i pirinač, suve smokve i kajsije, pasulj. Neophodna je i folna kiselina koje ima u tamnozelenom lisnatom povrću (npr. spanać), selena ima u semenkama suncokreta, luku, feferonima, tunjevini. Nedostatak folne kiseline (folacina) je jedan od uzroka depresije jer učestvuje u stvaranju serotonina. Folna kiselina spada u vitamine B kompleksa, i može se dodavati u tabletama.

Ako ste tužni izbegavajte alkohol, jer je depresor nervnog sistema, što znači pojačava depresiju.

Za bolje pamćenje:
B1, B2 beta-karoten i cink. B1 ima u grašku, pšeničnim klicama, pasulju, orasima, kikirikiju, mesu. B2 u bademima, mleku, jajima. Beta-karotena ima u zelenom lisnatom povrću, šargarepi, pomorandži, bundevi. Cinka ima u južnom voću, morskim plodovima, bundevinim semenkama, žitaricama od celog zrna.

Vitamini B kompleksa su veoma važni za moždanu funkciju. B1 tiamin je bitan za dobru koncentraciju, B2 za mentalne reakcije. Beta karoten je bitan za stvaranje A vitamina, antioksidans za izoštreno pamćenje. Mozak stvara najviše slobodnih radikala u našem telu. Nedostatak Cinka dovodi se u vezu sa depresijom, slabim pamćenjem i senilnošcu.

Za bolju energiju:
Jedite belančevine jer su glavni izvor proteina najbolje životinjskog porekla, posebno ćuretina, jaja, jogurt, sirevi, prokulice, morski plodovi. Belančevine su važne jer se prilkom probave razgrađuju na aminokiseline, a od aminokiseline tirozin organizam proizvodi dopamin, noradrenalin i adrenalin tri hemiske supstance koje povećavaju energiju, volju i aktivnost.

Ako ste umorni i bezoljni izbegavajte ugljenehidrate. Oni vas dodatno opuštaju i uspavljuju.

SAVET
U toku dana jedite belančevine meso, ribu, jogurt, sir, jaja, sa povrćem, a uveče integralne žitarice, testeninu, hleb, krompir sa povrćem. Jedite pravilno, dobro izbalansirano i umereno.

TREBA ZNATI
1. Treba znati da 4 kcal ima gram belančevina i ugljenih hidrata, tako da nije tačno da jedno ili drugo goji više
2. Ulje ima 9 kcal na 1 gr. i ono je najkaloričnije
3. Vodite računa o sakrivenim masnoćama u mesu ili siru. Budite izrazito štedljivi u dodavanju masnoće u hranu
4. Jedite umereno i mudro, razmislite kako se osećate, da li ste usporeni i treba vam energije ili ste uznemireni pa vam je potrebno da se umirite

HRANA JE LEK, I ZDRAVLJE I SNAGA NA USTA ULAZE. POTRUDITE SE DA TO STVARNO TAKO I BUDE. MENJAJTE NAVIKE, NIKAD NIJE KASNO. VAŠE TELO ŽELI HRANU KOJA ĆE MU DONETI ENERGIJU, MIR I ZDRAVLJE. DONESITE PRAVE ODLUKE ZA VAS.

Pin It

Najnovije od Branka Mirković

2012-07-18
sreda, 03 mart 2010 13:05

Ostavi komentar

Podrži i ti naš rad u stvaranju besplatnog sporta u Srbiji. Klikni na dugme Like Page

X Zatvori