Back BesplatanSport.com

Fatoreksija - poremećaji u ishrani

(0 glasova)
Fatoreksija - poremećaji u ishrani


Da li ste čuli za FATOREKSIJU? Za anoreksiju, bulimiju, sigurno da. Malo se govori i piše o poremećajima u ishrani. Obično kažu, pogotovo oni koji nemaju problem sa ishranom, “to je lako rešiit” "probuši kašiku", stavi rajsfešlus, više se kreći ili vežbaj i neki slični saveti. Da li je baš tako?

Fatoreksija

Pre nekoliko meseci u medijima je popelo da se pripa o fatoreksiji, kao suprotnosti anoreksije, bolesti "ogledala" samo ovog puta osobe ne vide da su gojazne. Sada su je već stručnjaci proučili i opisali, što ne znači da ona ranije nije postojala. Obično su to osobe (fatoreksične) koje izuzetno vode računa o kosi, šminkanju, noktima, odeći pa čak i o hrani, jedu zdravu hranu ali u velikim količinama, samo ponekad nezdravu ali su to"emotivna jela" i "poslastice". Okolina ih doživljava kao srećne i zadovoljne, veoma pokretne, pa ih ne upozovrava na problem, što im ovi kasnije jako zameraju jer ih nisu "upozorili".

Naučnici su opisali i nekoliko termina npr:

“fatoreksična odeća" - sva ona odeća koja ima lastiš, pertle, izuzetno elastična, koja može da menja broj i širinu a da mi to ne primetimo.

“fatoreksični prijatelji i okolina” - ponašaju se na sličan način, druženja su vezana za nadmetanje u kuvanju i pripremanju hrane, poklanjaju kuvare i posuđe. Daju Vam komplimente kako ste odlični u pripremanju hrane, kako dobro izgledate, kako ste odlična kuvarica a savršeno i lepo izgledate, da ste prava dama.

“fatoreksične navike” - kada stalno razmičljate o kuvanju, pripremate mnogo različite, uglavnom "zdrave" i ukusne hrane, izvrsni ste poznavalac različitog načina pripreme i imate "puno tajnih" samo svojih specijaliteta. Sve se vrti samo oko hrane, jela, vaše brige o tome da vaši ukućani jedu, dobro, zdravo i mnogo, da ugostiste prijatelje. Kada Vam dolaze gosti prvo mislite šta ćete spremiti. Uživate u pohvalama i ništa Vam nije teško da pripremate hranu čak i u nevreme, jednostavno uživate u tome. Naravno ako niste gojazni, i ako Vam je kuvanje hobi, onda svo ovo nije problem.

Ali šta se desi kada primetite da ste ipak gojazni? Obično je to neka fotografija, tada uočite da ste gojazni, mnogo veći nego što sebe "vidite", pogotovo kada se uporedite sa drugima. Najava je da imate takav problem, recimo kada se grupno slikate, tražite mesto da se sakrijete iza nekoga, ili ste uvek u poslu, baš tada. Razmislite...

Pin It

Najnovije od Branka Mirković

2012-07-18
sreda, 03 mart 2010 13:05

Ostavi komentar

Podrži i ti naš rad u stvaranju besplatnog sporta u Srbiji. Klikni na dugme Like Page

X Zatvori