Back BesplatanSport.com

Tajno prejedanje, zloupotreba laksativa - poremećaji u ishrani

(0 glasova)
Tajno prejedanje, zloupotreba laksativa - poremećaji u ishrani


Da li ste čuli za FATOREKSIJU? Za anoreksiju, bulimiju, sigurno da. Malo se govori i piše o poremećajima u ishrani. Obično kažu, pogotovo oni koji nemaju problem sa ishranom, “ma to je lako rešiit”... "probuši kašiku", više se kreći ili vežbaj i neki slični saveti. Da li je baš tako?

Tajno prejedanje
Ove osobe su stalno na dijeti, okolina često ne razume kako su gojazni. Jede se usput, krisom, bacaju se omoti, jede se “fast i džank food”, a pred drugima, uvek "zdrava" i "dobra" hrana. Osoba se oseća loše, zbog duplog života, a ako bude uhvaćena pravda se da se loše oseća, da joj se vrti u glavi da ima "pad šećera"... Razlozi da reše problem često su: upozorenje okoline da postoji neki "hormonalni poremećaj" jer je nemoguće da se neko samo tako goji, ako budu otkriveni, strah da ne mogu da sakriju svoj problem,  opterećenje dvostrukog života koji vode a ne mogu da se reše tajnog prejedanja.

Jedenje samo neke hrane
IZGLADNJIVANJE I JEDENJE SAMO NEKIH NAMIRNICA RECIMO SLATKIŠA svakako ugrožava zdravlje. Osobe sa ovim problemom mogu biti normalne težine ili gojazni, mada je organizam uskaraćen za "pravu hranu", raznovrsnu, koja obezbeđuje pravilno funkionisanje tela. Mogu biti debeli i gladni, jer jedu samo onu hranu kojoj ne mogu da odole, a to je obično visoko kalorična hrana (slatkiši, peciva...). Prepoznaju se što "ne vole" i ne jedu više grupa namirnica, recimo voće, povrće, meso...  Spremnost da nešto menjaju, uglanom je prouzrokovana lošim zdravstvenim stanjem, nemanjem snage i koncentracije, upozorenjem okoline. Iz ovog problema se uglavnom izlazi brzo i uspešno.

Zloupotreba laksativa i diuretika
Sve raširenija pojava najčešće kod mladih devojaka, koje na taj način rešavaju problem povremenog i/ili stalnog prejedanja. Svakako je vrlo zabrinjavajuća pojava koju je potrebno ozbiljno shvatiti i rešavati.
Telo ne dobija hranu, creva i želudac su stalno izložena čišćenju i vremenom se pojavljuju ozbiljni problemi. Osoba je umorna, dekoncentrisana, slabe volje i energije. Odluka da nešto promeni, uglavnom je doneta kada se pojave zdravstveni problemi. Pristaju na režim ishrane uvek uz zahtev da on bude takav da im ne poveća telesnu težinu. Obazrivi su i u stalnom stahu da se ne ugoje.
I to je dobar početak, kada ojačaju, uglavnom se normalno hrane, i promene način života. Period izlaska iz poremećaja direktno zavisi od dužine trajanja problema. Uvek je bolje rešavati problem sa pojavom simptoma.

Pin It

Najnovije od Branka Mirković

2012-07-18
sreda, 03 mart 2010 13:05

Ostavi komentar

Podrži i ti naš rad u stvaranju besplatnog sporta u Srbiji. Klikni na dugme Like Page

X Zatvori