Back BesplatanSport.com

Ekstremni oblici fizičke aktivnosti mogu biti negativni po zdravlje!

(0 glasova)
Ekstremni oblici fizičke aktivnosti mogu biti negativni po zdravlje!

Već duže vremena opšteprihvaćena činjenica da je fizička aktivnost značajna za očuvanje i unapređenje zdravstvenog statusa svake godine je više potkrepljena sa sve većim brojem naučnih dokaza. Tako, nova istraživanja ukazuju na veliki značaj fizičke aktivnosti kao dela terapije u  velikom broju oboljenja različitih uzrasnih kategorija. Ipak, već neko vreme postoji manje-više instinktivan osećaj istraživača o mogućim i negativnim efektima fizičke aktivnosti, naročito ako je neprilagođena u obimu i intenzitetu!.
Nedavno objavljeno istraživanje donosi značajnu informaciju u ovom kontekstu! Grupa istraživača sa Univerziteta Birmingem (Velika Britanija) je utvrđivala oksidativni stres na uzorku od 9 ultramaratonaca nakon trke od 233 km. Odranije je poznato da nakon značajno velikog nivoa fizičke aktivnosti može doći do oslobađanja slobodnih radikala koji dovode do oskidativnog stresa. Oksidativni stres može dovesti do oštećenja u proteinskim strukturama i DNK. Rezultati istraživanja su pokazali da ultramaratonci trpe značajn oksidativni stres u toku trke koji traje i do mesec dana nakon takmičenja! Dakle, kao što većina svetski priznatih insitucija navodi u svojim preporukama: UMERENA fizička aktivnost donosi gotovo nebrojene koristi po zdravstveni status!
Istraživanje je objavljeno u septembarskoj svesci časopisa Medicine& Science in Sports& Exercise za 2010 godinu.

Pin It
Centar sportskih nauka

Centar za zdravlje, vežbanje i sportske nauke (Center for Health, Exercise and Sport Sciences – CHESS) je multidisciplinarna edukativna i istraživačka organizacija čiji je osnovni cilj pružanje ekspertize iz oblasti sportskih nauka, fizičke aktivnosti i zdravlja, treninga i unapređenja takmičarskih rezultata. CHESS ima četiri glavne oblasti delovanja: Istraživanje zdravstvenih aspekata fizičke aktivnosti Dijagnostika faktora povezanih sa vrhunskim sportskim rezultatima Programiranje vežbanja u zdravstvene i takmičarske svrhe Popularizacija znanja iz oblasti sportskih naukaU okviru CHESS realizuju se brojni domaći i inostrani naučno-istraživački projekti koji se bave utvrđivanjem povezanosti gojaznosti i nivoa fizičke aktivnosti školske dece, uticajem unosa ergogenih supstanci na sportska…

Adresa sajta chess.edu.rs
2012-07-23
sreda, 03 mart 2010 13:05

Ostavi komentar

Podrži i ti naš rad u stvaranju besplatnog sporta u Srbiji. Klikni na dugme Like Page

X Zatvori