Back BesplatanSport.com

Fizička aktivnost je važna za nivo šećera u krvi zdravih osoba

(1 Glas)
Fizička aktivnost je važna za nivo šećera u krvi zdravih osoba


Opšte je prihvaćeno da je fizička aktivnost veoma važna za očuvanje i unapređenje zdravstvenog statusa. Poboljšana klinička slika osoba obolelih od šećerne bolesti tipa 2, kao posledice primene redovne fizičke aktivnosti, predstavlja jedan od češće spominjanih pozitivnih efekata fizičke aktivnosti. Međutim, izgleda da se ovde ne završava uticaj fizičke aktivnosti na nivo šećera u krvi. Nedavno objavljeno istraživanje, sprovedeno od strane istraživača sa Univerziteta Misuri (SAD) je utvrdilo da postoje značajni negativni efekti fizičke neaktivnosti na dnevnu varijabilnost koncentracije šećera u krvi. Na uzorku od 12 zdravih osoba, utvrđeno je da isključivanje fizičke aktivnosti u toku od 3 dana (sa 10000 koraka u toku dana na 5000 koraka dnevno)  dovodi do značajno slabije kontrole šećera u krvi od strane adaptivnih mehanizama organizma, pre svega lučenja insulina. Rezultati ukazuju na izuzetan značaj redovne fizičke aktivnosti na glikemijsku kontrolu, i dodatno potvrđuju potrebu za redovnom fizičkom aktivnošću svih osoba, zaključuju autori. Na kraju, potrebno je naglasiti da već jedna jedina epizoda fizičke aktivnosti akutno dovodi do poboljšane osetljivosti na insulin i kod zdravih i kod obolelih osoba. Dakle, ukoliko ne želite da vam neposredno posle unosa određene količine slatkiša koncentracija šećera u krvi naglo poraste, organizujte se i napravite barem 10000 koraka dnevno!
Istraživanje je objavljeno u časopisu Medicine and Science in Sports and Exercise za 2011 godinu (dostupno na globalnoj mreži pre štampanja).

Pin It
Centar sportskih nauka

Centar za zdravlje, vežbanje i sportske nauke (Center for Health, Exercise and Sport Sciences – CHESS) je multidisciplinarna edukativna i istraživačka organizacija čiji je osnovni cilj pružanje ekspertize iz oblasti sportskih nauka, fizičke aktivnosti i zdravlja, treninga i unapređenja takmičarskih rezultata. CHESS ima četiri glavne oblasti delovanja: Istraživanje zdravstvenih aspekata fizičke aktivnosti Dijagnostika faktora povezanih sa vrhunskim sportskim rezultatima Programiranje vežbanja u zdravstvene i takmičarske svrhe Popularizacija znanja iz oblasti sportskih naukaU okviru CHESS realizuju se brojni domaći i inostrani naučno-istraživački projekti koji se bave utvrđivanjem povezanosti gojaznosti i nivoa fizičke aktivnosti školske dece, uticajem unosa ergogenih supstanci na sportska…

Adresa sajta chess.edu.rs
2012-07-23
sreda, 03 mart 2010 13:05

Ostavi komentar

Podrži i ti naš rad u stvaranju besplatnog sporta u Srbiji. Klikni na dugme Like Page

X Zatvori