Back BesplatanSport.com

Aerobna sposobnost i kardiovaskularni rizici: novi rezultati

(0 glasova)
Aerobna sposobnost i kardiovaskularni rizici: novi rezultati

Postoji narastajući broj dokaza koji potvrđuju davno pretpostavljenu vezu između aerobne sposobnosti i kardiovaskularnog zdravlja. Izgleda da aerobna sposobnost izražena preko maksimalne potrošnje kiseonika (maksimalne količine kiseonika koju organizam može da utroši prilikom rada velikih mišićnih grupa) predstavlja najbolji pojedinačni prediktor kardiovaskulranog zdravlja i smanjenih zdravstvenih rizika. Zbog malog uzorka ispitanika korišćenog u većini istraživanja, relativno je teško bilo utvrditi tačnu povezanost aerobne sposobnosti i rizikofaktora za nastanak kardiovaskularnih oboljenja.
Na sreću, grupa istraživača iz Norveške, prevođena cenjenim profesorom Ulrikom Vislofom, nedavno je objavila istraživanje na dosad najvećem broju ispitanika i tako značajno povećala verodostojnost rezultata. Oni su utvrdili da 44,5 ml/kg/min tj. 35,1 ml/kg/min predstavlja donju poželjnu granicu aerobne sposobnosti za muškarce i žene. Takođe, utvrđeno je da se sa padom aerobne sposobnostii od 5 ml/kg/min povećava verovatnoća za nastanak kardiovaskularnih oboljenja od čak 56%. Posebno interesantno, istraživanje je pokazalo da fizički aktivne osobe između 50 i 59 godina života imaju istu aerobnu sposobnost i u tom smislu rizike od nastanka kardiovaskularnih oboljenja kao i fizički neaktivne osobe između 20 i 29 godina života!  S obzirom da je nivo aerobne sposobnosti relativno lako promenljiva kategorija (tri treninga nedeljno umerenog do visokog intenziteta u periodu od 10 nedelja dovodi do porasta aerobne sposobnosti od 5 do 11 ml/kg/min), uključite se u programe fizičke aktivnosti i već za nekoliko nedelja doprinesite boljem zdravstvenom statusu i kvalitetu života!
Istraživanje je objavljeno u avgustovskoj svesci časopisa Medicine and Science in Sports and Exercise za 2011 godinu.

Pin It
Centar sportskih nauka

Centar za zdravlje, vežbanje i sportske nauke (Center for Health, Exercise and Sport Sciences – CHESS) je multidisciplinarna edukativna i istraživačka organizacija čiji je osnovni cilj pružanje ekspertize iz oblasti sportskih nauka, fizičke aktivnosti i zdravlja, treninga i unapređenja takmičarskih rezultata. CHESS ima četiri glavne oblasti delovanja: Istraživanje zdravstvenih aspekata fizičke aktivnosti Dijagnostika faktora povezanih sa vrhunskim sportskim rezultatima Programiranje vežbanja u zdravstvene i takmičarske svrhe Popularizacija znanja iz oblasti sportskih naukaU okviru CHESS realizuju se brojni domaći i inostrani naučno-istraživački projekti koji se bave utvrđivanjem povezanosti gojaznosti i nivoa fizičke aktivnosti školske dece, uticajem unosa ergogenih supstanci na sportska…

Adresa sajta chess.edu.rs
2012-07-23
sreda, 03 mart 2010 13:05

Ostavi komentar

Podrži i ti naš rad u stvaranju besplatnog sporta u Srbiji. Klikni na dugme Like Page

X Zatvori