Back BesplatanSport.com

Napad panike? Ne ako vežbate!

(1 Glas)
Napad panike? Ne ako vežbate!

Savremeni način života predstavlja uzrok mnogobrojnih negativnih promena po zdravstveni status jedinke. Pri tome, osim u strukturi i funkciji različitih organskih sistema, evidentne su i sve izraženije promene psihičkog statusa savremenog čoveka. Tako, istraživanja pokazuju da će jedna od 75 osoba na svetu makar jednom u životu doživeti napad panike, jednu vrstu psihičkog poremećaja.
Za osobe koje imaju napade panike u manje ili više redovnim vremenskim intervalima preporučena je medikamentozna kao i psihoterapija. Ipak, nedavno objavljeno istraživanje ukazuje na pozitivan uticaj fizičke aktivnosti na ovaj psihološki poremećaj. Grupa istraživača sa Dedman Koledža (Dalas, SAD) utvrđivala je na uzorku od 145 odraslih osoba povezanost nivoa fizičke aktivnosti i senzitivnosti na anksioznost, glavnog okidača napada panike. Rezultati istraživanja su pokazali da osobe višeg nivoa fizičke aktivnosti imaju značajno smanjenu osetljivost na anksioznost od osoba sa smanjenim nivoom fizičke aktivnosti. Dakle, ukoliko ste skloni anksioznim reakcijama, kupite patike i uključite se u neki vid rekreacije - uz biološki napredak vašeg organizma ostvarićete i pozitivne psihološke adaptacije.Istraživanje je objavljeno u julskoj svesci časopisa Psychosomatic Medicine  za 2010 godinu.

Pin It
Centar sportskih nauka

Centar za zdravlje, vežbanje i sportske nauke (Center for Health, Exercise and Sport Sciences – CHESS) je multidisciplinarna edukativna i istraživačka organizacija čiji je osnovni cilj pružanje ekspertize iz oblasti sportskih nauka, fizičke aktivnosti i zdravlja, treninga i unapređenja takmičarskih rezultata. CHESS ima četiri glavne oblasti delovanja: Istraživanje zdravstvenih aspekata fizičke aktivnosti Dijagnostika faktora povezanih sa vrhunskim sportskim rezultatima Programiranje vežbanja u zdravstvene i takmičarske svrhe Popularizacija znanja iz oblasti sportskih naukaU okviru CHESS realizuju se brojni domaći i inostrani naučno-istraživački projekti koji se bave utvrđivanjem povezanosti gojaznosti i nivoa fizičke aktivnosti školske dece, uticajem unosa ergogenih supstanci na sportska…

Adresa sajta chess.edu.rs
2012-07-23
sreda, 03 mart 2010 13:05

Ostavi komentar

Podrži i ti naš rad u stvaranju besplatnog sporta u Srbiji. Klikni na dugme Like Page

X Zatvori