Vežbanje čuva mozak!

(2 glasova)
Vežbanje čuva mozak!

Već duži vremenski period je poznat pozitivan uticaj fizičke aktivnosti na čitav niz oboljenja, od dijabetesa i hipertenzije, preko većeg broja kardiovaskularnih oboljenja pa sve do nekih oblika maligniteta i mentalnih bolesti. Takođe, utvrđen je niz pozitivnih efekata na funkcionisanje nervnog sistema što dovodi do poboljšanog kognitivnog funkcionisanja. Međutim, nedavno objavljeno istraživanje ukazuje da redovna fizička aktivnost izgleda ima izražene pozitivne efekte i na subklinička cerebrovaskularna oboljenja.
Grupa istraživača sa nekoliko američkih Univerziteta (Kolumbija, Kalifornija, Majami) je utvrđivala povezanost umerenog do visokog nivoa fizičke aktivnosti i takozvanih «tihih moždanih udara». Ovo subkliničko oboljenje je značajno povezano sa smanjenom mobilnošću, demencijom kao i nastankom pravog moždanog udara. Rezultati šestogodišnjeg istraživanja visokih metodoloških kriterijuma su, na uzorku od preko 1.800 ispitanika prosečne starosti od 70 godina, pokazali da osobe većeg nivoa fizičke aktivnosti imaju za 40% manju šansu za tihim moždanim udarom. Posebno je interesantno da ovi rezultati iostraživanja ostaju identični i nakon što se grupe ispitanika izjednače po ostalim faktorima rizika kao što su povećani krvni pritisak, holesterol i pušenje. «Ohrabrivanje ljudi treće životne dobi da učestvuju u aktivnostima umerenog do visokog intenziteta izgleda da može biti dobra strategija u očuvanju cerebralnog zdravstvenog statusa»- zaključuju autori.Istraživanje je objavljeno u junskoj svesci časopisa Neurology za 2011 godinu.

Pin It
Centar sportskih nauka

Centar za zdravlje, vežbanje i sportske nauke (Center for Health, Exercise and Sport Sciences – CHESS) je multidisciplinarna edukativna i istraživačka organizacija čiji je osnovni cilj pružanje ekspertize iz oblasti sportskih nauka, fizičke aktivnosti i zdravlja, treninga i unapređenja takmičarskih rezultata. CHESS ima četiri glavne oblasti delovanja: Istraživanje zdravstvenih aspekata fizičke aktivnosti Dijagnostika faktora povezanih sa vrhunskim sportskim rezultatima Programiranje vežbanja u zdravstvene i takmičarske svrhe Popularizacija znanja iz oblasti sportskih naukaU okviru CHESS realizuju se brojni domaći i inostrani naučno-istraživački projekti koji se bave utvrđivanjem povezanosti gojaznosti i nivoa fizičke aktivnosti školske dece, uticajem unosa ergogenih supstanci na sportska…

Adresa sajta chess.edu.rs
2012-07-23
sreda, 03 mart 2010 13:05

Ostavi komentar

Podrži i ti naš rad u stvaranju besplatnog sporta u Srbiji. Klikni na dugme Like Page

X Zatvori