Back BesplatanSport.com

Neaktivnost u detinjstvu, depresija u odraslom dobu

(0 glasova)
Neaktivnost u detinjstvu, depresija u odraslom dobu

Način života promenio se drastično u poslednjih nekoliko decenija, promenjen način ishrane i posebno smanjen nivo fizičke aktivnosti danas su široko prihvaćeni kao značajni faktori narušenog zdravstvenog statusa stanovništva. Suprotno, dobrobiti fizičke aktivnosti su opšteprihvaćene i naučno dobro utemeljene. Studuje rađene na životinjama i ljudima su pokazale da fizička aktivnost utičke i na moždane funkcije, između ostalog i na deo mozga nazvan hipokampus, koji je odgovoran za patofiziologiju depresivnih stanja. Veći broj istraživanja je utvrđivao vezu fizičke aktivnosti i depresije i utvrdio protektivni efekat vežbanja na uzorku odraslih. Ipak, izgleda da se uticaj redovne fizičke aktivnosti na mentalno zdravlje ovde ne završava.

Grupa istraživača sa Melburn Univerziteta (Australija) utvrđivala je povezanost fizičke aktivnosti u detinjstvu i depresije u odraslom dobu na preko 2100 ispitanika. Rezultati istraživanja pokazali su da osobe sa niskim nivoom fizičke aktivnosti u detinjstvu (do 15 godine života) imaju 35% veću šansu da obole od  depresije u odraslom dobu. “Izgleda da fizička aktivnost u detinjstvu, periodu intenzivnog razvoja celog organizma pa i mozga, može značajno da doprinese optimalnom razvoju hipokampusa i posledično mentalnog zdravlja u kasnijem periodu života”- zaključuju autori.
Istraživanje je objavljeno u aprilskoj svesci časopisa Journal of Science &Medicine in sport za 2011 godinu.

Pin It
Centar sportskih nauka

Centar za zdravlje, vežbanje i sportske nauke (Center for Health, Exercise and Sport Sciences – CHESS) je multidisciplinarna edukativna i istraživačka organizacija čiji je osnovni cilj pružanje ekspertize iz oblasti sportskih nauka, fizičke aktivnosti i zdravlja, treninga i unapređenja takmičarskih rezultata. CHESS ima četiri glavne oblasti delovanja: Istraživanje zdravstvenih aspekata fizičke aktivnosti Dijagnostika faktora povezanih sa vrhunskim sportskim rezultatima Programiranje vežbanja u zdravstvene i takmičarske svrhe Popularizacija znanja iz oblasti sportskih naukaU okviru CHESS realizuju se brojni domaći i inostrani naučno-istraživački projekti koji se bave utvrđivanjem povezanosti gojaznosti i nivoa fizičke aktivnosti školske dece, uticajem unosa ergogenih supstanci na sportska…

Adresa sajta chess.edu.rs
2012-07-23
sreda, 03 mart 2010 13:05

Ostavi komentar

Podrži i ti naš rad u stvaranju besplatnog sporta u Srbiji. Klikni na dugme Like Page

X Zatvori