Back BesplatanSport.com

Azot oksid: veza vežbanja i kardiovaskularnog zdravlja

(0 glasova)
Azot oksid: veza vežbanja i kardiovaskularnog zdravlja


Već duži niz godina je poznat pozitivan uticaj fizičke aktivnosti na kardiovaskularni sistem. Sada već veoma veliki broj istraživanja nedvosmisleno pokazuje da osoba koja redovno upražnjava fizičku aktivnost ima značajno manju šansu za oboljevanjem od većeg broja kardiovaskularnih oboljenja. Ipak, jedno od pitanja koja su i dalje bez konačnog odgovora jeste i pitanje koji je mehanizam odgovoran za ovu vezu. Međutim, nedavno objavljeno istraživanje izgleda da je na dobrom putu da ponudi odgovore.
Grupa istraživača sa Džon Hopkins Univerziteta (Baltimor, SAD) je na uzorku laboratorijskih miševa utvrđivala uticaj 4 - nedeljnog programiranog treninga na kardiovaskularno zdravlje. Rezultati istraživanja pokazali su ono što je manje - više poznato, vežbanje pozitivno utiče na srčani mišić. Ipak, ono što je posebno interesansntno jeste da su istraživači po prvi put utvrdili da je izgleda azot - oksid odgovoran za veći deo poboljšanog zdravstvenog stanja srčanog mišića! Azot-oksid je relativno nestabilan gas koji putem hemijskih reakcija dovodi do širenja arterija i bolje mišićne ishranjenosti. Ovo istraživanje je pokazalo da se tokom fizičke aktivnosti sintetisani azot - oksid izgleda skladišti u mišiću u vidu nitrata i nitrozotiola koji igraju ključnu ulogu u poboljšanom  zdravlju srčanog mišića kao posledice fizičke aktivnosti. Konačno, pokazano je da efekat povećane koncentracije ovih hemijskih jedinjenja traje i nedelju dana nakon prekida fizičke aktivnosti.
Istraživanje je objavljeno u aprilskoj svesci časopisa Circulation Research za 2011 godinu.

Pin It
Centar sportskih nauka

Centar za zdravlje, vežbanje i sportske nauke (Center for Health, Exercise and Sport Sciences – CHESS) je multidisciplinarna edukativna i istraživačka organizacija čiji je osnovni cilj pružanje ekspertize iz oblasti sportskih nauka, fizičke aktivnosti i zdravlja, treninga i unapređenja takmičarskih rezultata. CHESS ima četiri glavne oblasti delovanja: Istraživanje zdravstvenih aspekata fizičke aktivnosti Dijagnostika faktora povezanih sa vrhunskim sportskim rezultatima Programiranje vežbanja u zdravstvene i takmičarske svrhe Popularizacija znanja iz oblasti sportskih naukaU okviru CHESS realizuju se brojni domaći i inostrani naučno-istraživački projekti koji se bave utvrđivanjem povezanosti gojaznosti i nivoa fizičke aktivnosti školske dece, uticajem unosa ergogenih supstanci na sportska…

Adresa sajta chess.edu.rs
2012-07-23
sreda, 03 mart 2010 13:05

Ostavi komentar

Podrži i ti naš rad u stvaranju besplatnog sporta u Srbiji. Klikni na dugme Like Page

X Zatvori