Back BesplatanSport.com

Intervalni trening za kardiovaskularno zdravlje dece i adolescenata

(0 glasova)
Intervalni trening za kardiovaskularno zdravlje dece i adolescenata

Veliki značaj fizičke aktivnosti na zdravstveni status dece i odraslih je opšteprihvaćena naučna istina. Redovna fizička aktivnost umerenog intenziteta pozitivno utiče na veliki broj organskih sistema i značajno smanjuje verovatnoću od nastanka oboljenja na uzorku zdravih odraslih osoba. Praktično isti efekat je u poslednje vreme utvrđen i u narastajućem broju istraživanja na uzorku dece, što je naročito značajno s obzirom na pojavu oboljenja mladih koja ranije praktično nisu ni postojala ili su incidentno notirana u tzv. studijama slučaja, kao što su kardiovaskularna oboljenja.

Ipak, za razliku od relativno jasnih preporuka na uzorku odraslih, kod dece se još uvek ne zna dovoljno o modalitetima vežbanja koji ostvaruju optimalne efekte. Na sreću, situacija počinje da se menja. Tako, jedno istraživanje grupe istraživača sa Univerziteta Zapadna škotska (UK) utvrđivalo je efekte kratkog intenzivnog intervalnog treninga na markere kardiovaskularnih oboljenja na uzorku dece uzrasta 16 godina.  Rezultati istraživanja pokazali su da deca angažovana u ovom vidu aktivnosti u toku 7 nedelja ostvaruju značajno bolje efekte na markere kardiovaskularnih oboljenja (krvni pritisak, aerobna sposobnost, indeks telesne mase, fibrinogen i koncentracija insulina) u odnosu na decu koja su isti broj nedelja (ali šest puta većeg obima) bila angažovana u kontinuiranom trčanju (20min) umerenog intenziteta (70% Vo2max). Izgleda da su kratki intenzivni treninzi veoma efikasni u poboljšanju zdravstvenih parametara adolescenata.

Istraživanje je objavljeno u aprilskoj svesci časopisa American journal of Human Biology za 2011 godinu.

Pin It
Centar sportskih nauka

Centar za zdravlje, vežbanje i sportske nauke (Center for Health, Exercise and Sport Sciences – CHESS) je multidisciplinarna edukativna i istraživačka organizacija čiji je osnovni cilj pružanje ekspertize iz oblasti sportskih nauka, fizičke aktivnosti i zdravlja, treninga i unapređenja takmičarskih rezultata. CHESS ima četiri glavne oblasti delovanja: Istraživanje zdravstvenih aspekata fizičke aktivnosti Dijagnostika faktora povezanih sa vrhunskim sportskim rezultatima Programiranje vežbanja u zdravstvene i takmičarske svrhe Popularizacija znanja iz oblasti sportskih naukaU okviru CHESS realizuju se brojni domaći i inostrani naučno-istraživački projekti koji se bave utvrđivanjem povezanosti gojaznosti i nivoa fizičke aktivnosti školske dece, uticajem unosa ergogenih supstanci na sportska…

Adresa sajta chess.edu.rs
2012-07-23
sreda, 03 mart 2010 13:05

Ostavi komentar

Podrži i ti naš rad u stvaranju besplatnog sporta u Srbiji. Klikni na dugme Like Page

X Zatvori