Back BesplatanSport.com

Sedenje, fizička aktivnost i poboljšana mikrocirkulacija: izbacite uljeza!

(0 glasova)
Sedenje, fizička aktivnost i poboljšana mikrocirkulacija: izbacite uljeza!


Popularni časopisi su prepuni informacija o potrebi promene savremenog načina života.Veliki broj tekstova ukazuje na značaj pravilne ishrane i povećanog nivoa fizičke aktivnosti odraslih osoba. U poslednje vreme se u naučnoj literaturi ukazuje i na značaj povećanog noivoa fizičke aktivnosti dece i adolescenata, i negativnih efekata koje nekretanje ima čak i na ovu populaciju stanovništva.

Ipak, nedavno objavljena studija otišla je i korak dalje, utvrđujući po prvi put direktne negativne efekte nekretanja na markere zdravstvenog statusa predškolske dece. Grupa istraživača sa dva velika Univerziteta, Melburn (AUS) i Singapur utvrđivala je uticaj nedovoljne fizičke aktivnosti na mikrocirkulaciju. Na uzorku od  skoro 1500 dece utvrđeno je da se deca sa najmanjim niovoom fizičke aktivnosti odlikuju značajno suženim arteriolama retine oka u odnosu na predškolsku decu sa najvišim nivoom fizičke aktivnosti (oko sat vremena dnevno)! Mikrocirkulacija retine oka predstavlja prvi pretklinički znak za kasniji nastanak hipertenzije i kardiovaskularnih oboljenja. Razlog za fizičku neaktivnost uglavnom jeste gledanje televizora ili igranje na računaru. «Roditelji treba da urade sve što je u njihovoj moći da udalje decu od ekrana, makar i sami obuli patike i istrčali sa decom na igralište (dupla korist)», zaključuju autori studije.

Istraživanje je objavljeno u majskoj svesci časopisa Arteriosclerosis, Thrombosis, and Vascular Biology za 2011 godinu.

Pin It
Centar sportskih nauka

Centar za zdravlje, vežbanje i sportske nauke (Center for Health, Exercise and Sport Sciences – CHESS) je multidisciplinarna edukativna i istraživačka organizacija čiji je osnovni cilj pružanje ekspertize iz oblasti sportskih nauka, fizičke aktivnosti i zdravlja, treninga i unapređenja takmičarskih rezultata. CHESS ima četiri glavne oblasti delovanja: Istraživanje zdravstvenih aspekata fizičke aktivnosti Dijagnostika faktora povezanih sa vrhunskim sportskim rezultatima Programiranje vežbanja u zdravstvene i takmičarske svrhe Popularizacija znanja iz oblasti sportskih naukaU okviru CHESS realizuju se brojni domaći i inostrani naučno-istraživački projekti koji se bave utvrđivanjem povezanosti gojaznosti i nivoa fizičke aktivnosti školske dece, uticajem unosa ergogenih supstanci na sportska…

Adresa sajta chess.edu.rs
2012-07-23
sreda, 03 mart 2010 13:05

Ostavi komentar

Podrži i ti naš rad u stvaranju besplatnog sporta u Srbiji. Klikni na dugme Like Page

X Zatvori