Back BesplatanSport.com

Dugogodišnji trening dovodi do porasta srca, mišića, pluća… i MOZGA!

(0 glasova)
Dugogodišnji trening dovodi do porasta srca, mišića, pluća… i MOZGA!

Opšte je poznato da redovna fizička aktivnost ili aktivno učestvovanje u sportu pozitivno utiče na čitav niz organskih sistema u ljudskom organizmu. Sad već fascinantan broj istraživanja utvrđivao je pozitivne efekte vežbanja na različite komponente organizma i na različitim uzorcima ispitanika. Ono što je posebno interesantno jeste da praktično velika većina njih ukazuje kako je fizička aktivnost neophodna za poboljšanu funkciju organizma u celini kao i za funkcionalni ali i anatomski porast većeg broja organa (srce, pluća, krvni sudovi, mišići…).
Nove naučne informacije izgleda da ne priznaju nikakve granice pozitivnih efekata bavljenja sportom, pa je tako jedno nedavno objavljeno pokazalo da dugogodišnje bavljenje sportom izgleda dovodi i do porasta jednog dela mozga! Grupa istraživača sa Univerziteta Seul (Južna Koreja) je na uzorku od 19 košarkaša visokog nivoa tehnike i isto toliko ispitanika koji se nisu bavili sportom (kontrolna grupa) utvrđivala  veličinu striatuma, dela mozga zaduženog za motornu kontrolu i učenje motoričkih obrazaca. Rezultati istraživanja pokazali su da se košarkaši odlikuju značajno većim striatumom od kontrolne grupe! Izgleda da je ovaj deo mozga zadužen za pamćenje dugoobučavanih elemenata tehnike i da je kao posledica višegodišnjeg trenažnog procesa, skoro nalik mišiću, jednostavno «hipertrofirao». Još jedan plus za bavljenje sportom, dugogodišnji trening dovodi do strukturalnih promena u mozgu!
Istraživanje je objavljeno u februarskoj svesci časopisa Human Movement Science za 2011 godinu.

Pin It
Centar sportskih nauka

Centar za zdravlje, vežbanje i sportske nauke (Center for Health, Exercise and Sport Sciences – CHESS) je multidisciplinarna edukativna i istraživačka organizacija čiji je osnovni cilj pružanje ekspertize iz oblasti sportskih nauka, fizičke aktivnosti i zdravlja, treninga i unapređenja takmičarskih rezultata. CHESS ima četiri glavne oblasti delovanja: Istraživanje zdravstvenih aspekata fizičke aktivnosti Dijagnostika faktora povezanih sa vrhunskim sportskim rezultatima Programiranje vežbanja u zdravstvene i takmičarske svrhe Popularizacija znanja iz oblasti sportskih naukaU okviru CHESS realizuju se brojni domaći i inostrani naučno-istraživački projekti koji se bave utvrđivanjem povezanosti gojaznosti i nivoa fizičke aktivnosti školske dece, uticajem unosa ergogenih supstanci na sportska…

Adresa sajta chess.edu.rs
2012-07-23
sreda, 03 mart 2010 13:05

Ostavi komentar

Podrži i ti naš rad u stvaranju besplatnog sporta u Srbiji. Klikni na dugme Like Page

X Zatvori