Back BesplatanSport.com

U danima nakon infarkta, srce kaže «Trening»

(0 glasova)
U danima nakon infarkta, srce kaže «Trening»

Svedoci smo sve većeg broja obolelih od kardiovaskularnih oboljenja na svetskom nivou sa podjednako lošom a negde i lošijom (Vojvodina) situacijom na lokalu. Osobe koje dožive infarkt miokarda imaju veoma dobre izglede da ostanu sa značjno smanjenom radnom sposobnošću do kraja života. Već nekoliko decenija osnovna preporuka osobama koje su doživele infarkt miokarda jeste da se jedan duži vremenski period izbegava bilo kakav vid fizičke aktivnosti (početkom 70-ih i do sredine 80-ih godina prošlog veka preporučivalo se potpuno mirovanje u trajanju od barem tri meseca). Ipak, moguće je da je upravo ovakva preporuka donekle doprinosila trajno i značajno smanjenoj radnoj sposobnosti rekonvalescenata.
Grupa istraživača sa Univerziteta Alberta (Kanada) nedavno je objavila meta istraživanje koje se bavilo utvrđivanjem uticaja fizičke aktivnosti na funkcionalnu sposobnost osoba koje su imale infarkt. Rezultati istraživanja su pokazali da se najbolji rezultati ostvaruju kod osoba koja su već nekoliko dana posle infarkta počeli sa fizičkom aktivnošću. Ujedno, osobe koje su najduže primenjivale fizičku aktivnost ostvarile su najbolje vrednosti funkcionalnosti srčanog mišića 6 meseci nakon nemilog događaja. Izgleda da je potrebno napustiti koncept mirovanja nakon infarkta i usvojiti nove obrasce ponašanja u kojima fizička aktivnost predstavlja jedan od ključnih parametara procesa rehabilitacije.
Istraživanje je objavljeno u aprilskoj svesci časopisa Trials za 2011 godinu.

Pin It
Centar sportskih nauka

Centar za zdravlje, vežbanje i sportske nauke (Center for Health, Exercise and Sport Sciences – CHESS) je multidisciplinarna edukativna i istraživačka organizacija čiji je osnovni cilj pružanje ekspertize iz oblasti sportskih nauka, fizičke aktivnosti i zdravlja, treninga i unapređenja takmičarskih rezultata. CHESS ima četiri glavne oblasti delovanja: Istraživanje zdravstvenih aspekata fizičke aktivnosti Dijagnostika faktora povezanih sa vrhunskim sportskim rezultatima Programiranje vežbanja u zdravstvene i takmičarske svrhe Popularizacija znanja iz oblasti sportskih naukaU okviru CHESS realizuju se brojni domaći i inostrani naučno-istraživački projekti koji se bave utvrđivanjem povezanosti gojaznosti i nivoa fizičke aktivnosti školske dece, uticajem unosa ergogenih supstanci na sportska…

Adresa sajta chess.edu.rs
2012-07-23
sreda, 03 mart 2010 13:05

Ostavi komentar

Podrži i ti naš rad u stvaranju besplatnog sporta u Srbiji. Klikni na dugme Like Page

X Zatvori