Back BesplatanSport.com

Zdravstveni status: nivo fizičke forme važniji od figure

(0 glasova)
Zdravstveni status: nivo fizičke forme važniji od figure


Značaj fizičke aktivnosti na očuvanje i unapređenje zdravstvenog statusa poznat je odavnina a moderna naučna saznanja svakodnevno doprinose boljem razumevanju ove povezanosti. Različiti parametri se posmatraju i otkriva se njihov uticaj na nastanak velikog broja oboljenja, smanjen kvalitet života i prerane smrti. U poslednje vreme naročita pažnja je posvećena utvrđivanju nedovoljno objašnjene međusobne povezanosti kardiorespiratorne izdržljivosti i telesne strukture na kvalitet života i uzročnike smrtnosti.
Tako je jedna grupa istraživača sa Instituta Cooper, Sjedinjene Američke Države, sprovela istraživanje na čak 11,335 žena kojima su utvrđeni ranije pomenuti parametri na lekarskim pregledima u periodu od 1970. do 2005. godine. Rezultati do kojih se došlo pokazali su da nizak nivo kardiorespiratorne izdržljivosti predstavlja značajan i nezavisan uzročnik smrtnosti kod žena, dok je sa druge strane visok nivo pomenute sposobnosti povezan sa manjim stepenom smrtnosti, nezavisno od parametara telesne strukture. Drugim rečima, bez obzira da li su žene bile gojazne ili ne, nivo kardiorespiatorne izdržljivosti značajno je povezan sa smanjenim rizikom od niza hroničnih oboljenja! Ukoliko se potrvrdi i u narednim istraživanjima, zaključci ove studije imaju potencijal da značajno promene način razmišljanja u fitness industriji i svim drugim oblicima fizičke aktivnosti. Moguće je da ćemo za nekoliko godina biti “prisiljeni” da čuvenu rečenicu “smršajte da bi bili zdravi” preinačimo u “nije nevažno da li ste gojazni ili ne, ali je važnije da li ste kardiorespiratorno utrenirani”.
Istraživanje je objavljeno u novembarskoj svesci časopisa Medicine and Science in Sports and Exercise za 2010. godinu.

Pin It
Centar sportskih nauka

Centar za zdravlje, vežbanje i sportske nauke (Center for Health, Exercise and Sport Sciences – CHESS) je multidisciplinarna edukativna i istraživačka organizacija čiji je osnovni cilj pružanje ekspertize iz oblasti sportskih nauka, fizičke aktivnosti i zdravlja, treninga i unapređenja takmičarskih rezultata. CHESS ima četiri glavne oblasti delovanja: Istraživanje zdravstvenih aspekata fizičke aktivnosti Dijagnostika faktora povezanih sa vrhunskim sportskim rezultatima Programiranje vežbanja u zdravstvene i takmičarske svrhe Popularizacija znanja iz oblasti sportskih naukaU okviru CHESS realizuju se brojni domaći i inostrani naučno-istraživački projekti koji se bave utvrđivanjem povezanosti gojaznosti i nivoa fizičke aktivnosti školske dece, uticajem unosa ergogenih supstanci na sportska…

Adresa sajta chess.edu.rs
2012-07-23
sreda, 03 mart 2010 13:05

Ostavi komentar

Podrži i ti naš rad u stvaranju besplatnog sporta u Srbiji. Klikni na dugme Like Page

X Zatvori