Back BesplatanSport.com

Baka ima problem da vas sasluša: pošaljite je u teretanu

(0 glasova)
Baka ima problem da vas sasluša: pošaljite je u teretanu

Koliko puta vam se dogodilo da odete na lep i dugoočekivani nedeljni ručak kod bake (zašto mame nikad ne nauče da prave supu kao baka!) sa željom da se pohvalite u vezi nekog malog, ali vama veoma važnog životnog uspeha, i nakon nekog vremena odustanete jer baka jednostavno ne može da ostane fokusirana na temu o kojoj želite da pričate.
Šalu na stranu, problem sa fokusiranjem pažnje predstavlja ozbiljan problem koji značajno utiče na kvalitet života u trećoj životnoj dobi. Situacija je još ozbiljnija ukoliko se uzme u obzir da trenutno ne postoji nijedna dovoljno efikasna medikamentozna terapija ovog problema. Ipak, nova istraživanja ukazuju da je spasilac na horizontu, i to u vidu fizičke aktivnosti!  Grupa istraživača sa Univerziteta Britanska Kolumbija, Vankuver (Kanada) je na uzorku od 155 žena između 65 i 75 godina utvrđivala potencijalne efekte treninga snage na kognitivno funkcionisanje. Studija u trajanju od jedne godine, primenom 1 ili 2 treninga snage nedeljno (visokog intenziteta) donela je zaista neočekivane rezultate. Žene su se nakon primenjenog tretmana odlikovale značajno poboljšanim kognitivnim statusom, pre svega poboljšnog nivoa fokusirane pažnje! Rezultati istraživanja su posebno značajni ako se uzme u obzir da primena ovog metoda vežbanja nije široko rasprostranjena kod žena treće životne dobi i da se stoga poboljšanja mogu očekivati kod gotovo čitave populacije. Konačno, ne postoje značajne razlike u efektima primenom jednog ili dva treninga nedeljno, što dodatno ohrabruje primenu ovog metoda treninga! Povedite baku u teretanu, prepišite joj program vežbanja i uživajte dok vas pažljivo sluša i uživa u događajima iz vašeg života!
Istraživanje je objavljeno u februarskoj svesci časopisa Archives of Internal Medicine za 2011. godinu.

Pin It
Centar sportskih nauka

Centar za zdravlje, vežbanje i sportske nauke (Center for Health, Exercise and Sport Sciences – CHESS) je multidisciplinarna edukativna i istraživačka organizacija čiji je osnovni cilj pružanje ekspertize iz oblasti sportskih nauka, fizičke aktivnosti i zdravlja, treninga i unapređenja takmičarskih rezultata. CHESS ima četiri glavne oblasti delovanja: Istraživanje zdravstvenih aspekata fizičke aktivnosti Dijagnostika faktora povezanih sa vrhunskim sportskim rezultatima Programiranje vežbanja u zdravstvene i takmičarske svrhe Popularizacija znanja iz oblasti sportskih naukaU okviru CHESS realizuju se brojni domaći i inostrani naučno-istraživački projekti koji se bave utvrđivanjem povezanosti gojaznosti i nivoa fizičke aktivnosti školske dece, uticajem unosa ergogenih supstanci na sportska…

Adresa sajta chess.edu.rs
2012-07-23
sreda, 03 mart 2010 13:05

Ostavi komentar

Podrži i ti naš rad u stvaranju besplatnog sporta u Srbiji. Klikni na dugme Like Page

X Zatvori