Back BesplatanSport.com

Fizička aktivnost: prirodni insulin za obolele od šećerne bolesti tip 2

(0 glasova)
Fizička aktivnost: prirodni insulin za obolele od šećerne bolesti tip 2

Šećerna bolest tipa 2 predstavlja metaboličko oboljenje pri kome osoba ima povećanu koncentraciju šećera u krvi, nastalo kao posledica insulinske rezistencije, tj. nesposobnosti organizma da iskoristi insulin na pravilan način. Šećerna bolest udvostručuje rizik od nastanka kardiovaskularnih i čitavog niza drugih oboljenja i stoga predstavlja ozbiljan faktor narušenog zdravstvenog statusa. Lečenje dijabetesa je problematično i podrazumeva pre svega medikamentoznu terapiju ili unošenje insulina u vidu insulinskih injekcija. Ipak, u prethodnoj deceniji postoji narastajući broj istraživanja koji ukazuju na veliki značaj fizičke aktivnosti u kontroli ove bolesti.
Tako, nedavno je u jednom preglednom članku predstavljen pregled dosadašnjih saznanja o značaju fizičke aktivnosti na ovo oboljenje i reafirmisan zajednički zvaničan stav (Position Statement) Američkog koledža za sportsku medicinu (ACSM) i Američkog društva za dijabetes (ADA). Prema ovoj preporuci, kombinacija aerobnog i treninga snage u trajanju od namanje 150 minuta nedeljno (5 puta nedeljno po 30-ak minuta, s tim da trening iste usmerenosti ne treba sprovoditi susednim danima) predstavlja idealnu dozu koja značajno utiče na poboljšanje insulinske osetljivosti. Ujedno, preporuka navodi i da je potrebno izbegavati produžene periode sedenja u toku dana, naročito u ranim večernjim satima. Izgleda da često izgovorena u šali, rečenica „ko ne vežba kad je zdrav, vežbaće kad se razboli“ i nije tako daleko od istine. Redovno vežbajte i povećajte mogućnost da održite nivo šećera u krvi na poželjnim vrednostima (čak i ako vam se „omakne“ poneka kockica čokolade).
Članak je objavljeno u aprilskoj svesci časopisa Nature Reviews-Endocrinology za 2011. godinu

Pin It
Centar sportskih nauka

Centar za zdravlje, vežbanje i sportske nauke (Center for Health, Exercise and Sport Sciences – CHESS) je multidisciplinarna edukativna i istraživačka organizacija čiji je osnovni cilj pružanje ekspertize iz oblasti sportskih nauka, fizičke aktivnosti i zdravlja, treninga i unapređenja takmičarskih rezultata. CHESS ima četiri glavne oblasti delovanja: Istraživanje zdravstvenih aspekata fizičke aktivnosti Dijagnostika faktora povezanih sa vrhunskim sportskim rezultatima Programiranje vežbanja u zdravstvene i takmičarske svrhe Popularizacija znanja iz oblasti sportskih naukaU okviru CHESS realizuju se brojni domaći i inostrani naučno-istraživački projekti koji se bave utvrđivanjem povezanosti gojaznosti i nivoa fizičke aktivnosti školske dece, uticajem unosa ergogenih supstanci na sportska…

Adresa sajta chess.edu.rs
2012-07-23
sreda, 03 mart 2010 13:05

Ostavi komentar

Podrži i ti naš rad u stvaranju besplatnog sporta u Srbiji. Klikni na dugme Like Page

X Zatvori