Back BesplatanSport.com

Na receptu treba da piše: kreatin za osteoartritis kolena

(0 glasova)
Na receptu treba da piše: kreatin za osteoartritis kolena

Najprodavaniji sportski suplement svih vremena svakako je kreatin, sa procenjenom godišnjom prodajom od preko 600 miliona dolara  samo u SAD. Čvrsti naučni dokazi, koji datiraju još od 1912 godine i jednog čuvenog istraživanja izvršenog na Harvard Univerzitetu ukazuju na pozitivan uticaj suplementacije kreatinom na čitav niz brzinsko-snažnih sposobnosti sportista. Šta više, pokazano je da i osobe koje nisu uključene u vrhunski sport ostvaruju dobrobiti unošenjem dodatnih količina kreatina pre svega preko povećanja apsolutne snage i posledično radne sposobnosti. Konačno, u poslednje vreme veći broj istraživanja bavi se utvrđivanjem i eventualnih pozitivnih efekata kreatina na zdravstveni status osoba sa nekim specifičnim oboljenjima.
Tako, nedavno istraživanje koje je sprovela grupa istraživača sa Univerziteta Sao Paolo, Brazil, ukazuje na mogućnost da suplementacija kreatinom može da ostvaruje i značajne zdravstvene efekte kod ženskih osoba koje boluju od osteoartritisa kolenog zgloba. Naime, na uzorku od 26 žena primenjen je 12-nedeljni eksperiment u kome su ispitanici učestvovali u treningu snage podeljeni u dve grupe,jedna koja je dodatno unosila kreatin i druga koja je služila kao kontrolna grupa. Rezultati istraživanja pokazali su da je grupa koja je koristila kreatin značajno poravila rezultate u specifičnom testu za procenu funkcionalne sposobnosti, kvalitet života, nemasnu masu donjih ekstremiteta i da se nakon tretmana odlikovala značajno manjim bolovima od kontrolne grupe! Izgleda da je za osobe sa ovim specifičnim oboljenjem kreatin više lek nego suplement i da se otvara novi prostor za njegovu široku upotrebu.
Istraživanje je objavljeno u februarskoj svesci časopisa Medicine and Science in Sports and Exercise za 2011.

Pin It
Centar sportskih nauka

Centar za zdravlje, vežbanje i sportske nauke (Center for Health, Exercise and Sport Sciences – CHESS) je multidisciplinarna edukativna i istraživačka organizacija čiji je osnovni cilj pružanje ekspertize iz oblasti sportskih nauka, fizičke aktivnosti i zdravlja, treninga i unapređenja takmičarskih rezultata. CHESS ima četiri glavne oblasti delovanja: Istraživanje zdravstvenih aspekata fizičke aktivnosti Dijagnostika faktora povezanih sa vrhunskim sportskim rezultatima Programiranje vežbanja u zdravstvene i takmičarske svrhe Popularizacija znanja iz oblasti sportskih naukaU okviru CHESS realizuju se brojni domaći i inostrani naučno-istraživački projekti koji se bave utvrđivanjem povezanosti gojaznosti i nivoa fizičke aktivnosti školske dece, uticajem unosa ergogenih supstanci na sportska…

Adresa sajta chess.edu.rs
2012-07-23
sreda, 03 mart 2010 13:05

Ostavi komentar

Podrži i ti naš rad u stvaranju besplatnog sporta u Srbiji. Klikni na dugme Like Page

X Zatvori