Karling

(2 glasova)
Karling

Karling je škotski nacionalni sport koji se igra na ledu i koji postoji više od pola milenijuma. Od 1924. je i Olimpijski sport, koji je danas zastupljen u velikom broju država, a najviše u Kanadi. Kanadski igrači karlinga čine većinu današnjih igrača ovog sporta.
Dok nisu postojale ledene dvorane, igrao se napolju sa primitivno obrađenim ili ne obrađenim kamenjem, a kako je vreme odmicalo i tehnologija napredovala, karling se danas igra na zatvorenim mestima, na stazama od leda (curling sheet) veličine 44.5m sa skoro 5m (ova veličina varira i zavisi od terena) sa kamenjem od granita (stone, rock) koje je izrađeno na specifičan način. Težina kamena takođe sme malo da varira, ali kamen ne sme da bude teži od 20kg. Na stazi se na oba kraja nalaze po dva skupa sa po četiri koncentrična kruga (house), gde najveći krug ima prečnik 183cm. Na samim krajevima staze se nalaze odbojnici (hack), iz kojih se igrač odgurne da bi odigrao svoj potez i gurnuo kamen.

U karling meču dve ekipe sa po četiri člana igraju jedna protiv druge, a igra se po delovima koji se nazivaju endovi, koji ljude obično podsećaju na gemove u tenisu ili na ininge u bejzbolu. U jednom endu jedna ekipa uvek ima nula bodova, a druga ima onoliko bodova koliko se kamenova te ekipe nalazi u kući u neprekinutom nizu od strane kamena druge ekipe. S obzorom da svaka ekipa gura po osam kamenova, jedna ekipa najviše može da ima osam bodova u jednom endu (8-ender). Interesantno je da isti broj bodova donosi kamen koji je u samom centru i onaj koji je na rubu kuće (house). Svaki igrač izbacuje po dva kamena, a to čini tako što se odgurne od odbojnika (hack) i kamen pusti ka drugom kraju staze, odnosno ka kući na suprotnom delu terena. Igrač kamen usmerava na način na koji mu pokaže igrač (skip) koji se nalazi na drugom delu terena, a kamen koji je izbačen se četka od strane preostale dvojice igrača u cilju ubrzanja kamena ili ispravljanja njegove putanje. S obzirom da svako, sem skipa, radi sve, na poziciji četkača i igrača koji izbacuje kamen se menjaju svi sem skipa, dok skip uglavnom kamen izbacuje poslednji.

Za karling je potrebna i specijalna oprema u vidu posebne obuće i četke. Obuća za karling je takva da se na jednoj nozi nosi slajder (slider), koji služi za klizanje po ledu, a na drugoj se nosi griper (gripper), koji služi za sprečavanje klizanja po ledu. Slajder se nosi na nozi suprotnoj od ruke kojom se kamen izbacuje. Od neke dodatne opreme, u karlingu se mogu zateći i specijalne rukavice za karling, štoperice za merenje vremena izbacivanja kamena, pomagači (arrows) pri izlasku iz odbojnika, itd. Da biste videli kako izgleda oprema za karling, možete otići na sajt najvećeg proizvođača opreme za karling – Asham-a - http://www.asham.com/store.

Timovi mogu da budu muški, ženski ili mešoviti (dve žene i dva muškarca), a relativno skoro je uveden i karling dva na dva, sa prilagođenim pravilima u odnosu na običan karling.

Vuk Mirčetić
web: karling klub "Vukovi"

Pin It
2012-03-31
sreda, 03 mart 2010 13:05

Ostavi komentar

Podrži i ti naš rad u stvaranju besplatnog sporta u Srbiji. Klikni na dugme Like Page

X Zatvori