Back BesplatanSport.com

Talentovano dete i vrhunski sport

(1 Glas)
Talentovano dete i vrhunski sport

Detinjstvo predstavlja telesno najburniju etapu ljudskog razvoja. Deca vole da se igraju i učestvuju u telesnim aktvnostima i sportovima, a naročito se vole takmičiti. Da bi uticali na povećanje dečijeg sportskog potencijala roditelji i treneri tragaju za najboljim programima treninga. Treneri često postaju uzori, a deca sanjaju da postanu Novak Đoković, Jelena Janković, Ana Ivanović.

Međutim velika je greška podvrgnuti decu programima treninga namenjenim odraslim osobama. Deca nisu samo „mali odrasli ljudi“. Deca su jedinstvena na svakom stepenu svog razvoja, s različitim fizičkim sposobnostima i potrebama na svakom stepenu odrastanja. Telesne i psihološke promene koje se događaju na svakom stupnju razvoja, povezane su sa važnim promenama u ponašanju. Vrlo je važno da su osobe koje rade sa decom dobro upućene u sve telesne, emocionalne i kognitivne promene kroz koje deca prolaze tokom telesnog razvoja, te na osnovu njih osmišljavati trening koji će najbolje odgovarati svakoj njegovoj fazi.

Deca istog uzrasta mogu se za nekoliko godina razlikovati u biološkoj zrelosti. Dok jedno dete koje je rano sazrelo može na početku pokazati izuzetan napredak, često će oni koji kasnije sazrevaju, dugoročno gledajući, biti bolji sportisti. Stoga je vrlo važno gledati dalje od kratkotočnih postićgnuća i pustiti da se deca razvijaju svojim tempom. Uspeh na bilo kom području obično je rezultat planiranog i napornog rada te odanosti, pa tako ni sportski trening nije izuzetak. Svi uspešni sportisti su utrenirani pojedinci koji se ističu u određenoj telesnoj aktivnosti i slede dobro osmišljen dugoročan program treninga tokom nekoliko godina.

U području sporta trening je proces ponavljajućeg, progresivnog vežbanja ili rada koji unapređuje potencijal za postizanje optimalne izvedbe. Za sportiste, to su dugoročni programi treninga za kondicioniranje tela i uma u odnosu na specifičnosti takmičenja i vode do savršenosti u izvedbi. Pravilan sportski trening trebao bi započeti u detinjstvu tako da sportista može progresivno i kompletno razvijati telo i um kako bi dugoročno dostigao vrhunske rezultate, umesto da u kratkom roku „sagori“.

U svom pokušaju da postignu brzi rezultat, treneri izlažu decu visoko specifičnom i intezivnom treningu, a da pre toga nisu osigurali vreme za zgradnju dobrih temelja. To je kao pokušaj gradnje solitera na slabim temeljima. Očito je da će takva konstrukcijska greška uticati na rušenje zgrade. Slično, ohrabrivanje deteta da se usko usresredi na razvoj u jednom sportu, pre nego što je telesno i psihološki spremno, često vodi problemima:

• to može voditi jednostranom razvoju mišića i funkcija organa;
• može poremetiti skladan telesni razvoj i biološku ravnotežu, što je pretpostavka telesne sposobnosti, sportske izvedbe i razvoja:
• dugoročno, to može uzrokovati pretreniranost, pa čak i povrede;
• može imati negativan uticaj na mentalno zdravlje dece zbog velikog stresa koji ovaj tip treninga i učestvovanja na mnogim takmičenjima stvaraju;
• može negativno delovati u sociološkom pogledu, kao što je nemogućnost pronalaženja prijatelja izvan sporta jer je sa intezivnim treningom povezana velika potrošnja vremena;
• može negativno uticati na motivaciju dece jer program može biti prenaporan, dosadan i premalo zabavan.

Često se dešava da mladi sportisti odustaju od sporta pre nego što dođu do telesne i fiziološke zrelosti, pa se može dogoditi da mlada i nadarena osoba možda nikada ne dozna kolika je njegova ili njena nadarenost;

Autor: Nebojša Durković
web: Sport and fitness advisor

Pin It
2012-03-31
sreda, 03 mart 2010 13:05

Ostavi komentar

Podrži i ti naš rad u stvaranju besplatnog sporta u Srbiji. Klikni na dugme Like Page

X Zatvori