Back BesplatanSport.com

Psihologija plivača: taktika srednjeprugaša i dugoprugaša

(1 Glas)
Psihologija plivača: taktika srednjeprugaša i dugoprugaša


Plivačka taktika na 200, 400, 800 i 1500-metarskim trkama zavisi od mnogih faktora, prvestveno plana tokom trenažnog procesa i psihološke pripreme plivača.
Da li trenažni proces i taktika plivanja trka treba da budu formirai na osnovu psihologije plivača ili je potrebno uticti na psihologiju plivača specifičnim trenažnim procesom koji podržava najfunkcionalniju taktiku. Za sada nemamo jasne odgovore na ova pitanja ali sigurno je da modifikacija psihologije sportiste nije moguća u onolikom obimu u kom je moguća modifikacija trenažnog procesa i taktike plivanja.
Jedno od istraživanja koje sam planirao da radim na Exeteru ali zbog obima studije to nije bilo moguće nalaz se u predlogu za rad na univerzitetu Istočne Anglije u Kembridžu.
Psihološki profili plivača biće testirani sa različitim taktikama. Tri različita psihološka profila biće ustanovljena i svaki od njih tesiran na:
1. sporiji start trke i ubrzavanje tj. dostizanje protivnika
2. plivanje u tempu protivnika veći deo trke
3. jak start i stvaranje i održavanje prednosti u odnosu na protivnike.

Paralelna i dijagonalna testiranja će biti odrađena i pomoću njih će se doći do razultata koji govore koja trkačka taktika odgovara kom psihološkom profilu plivača. Rezultati će biti vrlo korisni u kreiranju trenažnog plana za plivače.
Za sada je ova studija tek na papiru, ali naišla je na pozitivne komentare i ima volje za njenu realizaciju uprkos tome što je veoma obimna. U kasnijim etapama, studija će postati longitudinalna i uključiće psihološki rad sa sportistima kao i naknadna testiranja.
Uskoro više o ovom istraživanju, možda zatrebaju i plivači ispitanici.

Hvala što pratite moj rad.

Pin It
MSc Đorđe Agbaba

Đorđe Agbaba rođen je 1987-e godine. Završava Osnovnu školu “23. Oktobar” u Sremskim Karlovcima, a nakon završene Srednje ekonomske škole “„Svetozar Mileti攓 u Novom Sadu 2006-te godine, upisuje Fakultet Sporta i Fizičkog Vaspitanja Univerziteta u Novom Sadu gde je diplomirao 2010-te godine na odseku plivanje sa ocenom 10 i prosekom svih ocena 9,15.Zahvaljujući viskom proseku na osnovnim studijama i dotadašnjem sportskom iskustvu i rezultatima, Đorđe iste godine upisuje master studije Sportskih i zdravstvenih nauka na prestižnom “University of Exeter” u Velikoj Britaniji. University of Exeter je 2010-te godine bio na prvom mestu na top listi časopisa “The Guardian”, kao najbolji…

Adresa sajta naukausportu.blogspot.com/ Email Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.
2014-02-14
sreda, 12 februar 2014 14:23

Ostavi komentar

Podrži i ti naš rad u stvaranju besplatnog sporta u Srbiji. Klikni na dugme Like Page

X Zatvori