Back BesplatanSport.com

"The Quiet Eye" - Fenomen mirnog oka u sportu

(0 glasova)
 "The Quiet Eye" - Fenomen mirnog oka u sportu


Za termin "Quiet Eye" sam prvi put čuo kada sam otišao na University of Exeter na postdiplomske studije. Znao sam da je kontrola pogleda vrlo važna u sportu, međutim nisam znao koliko ni na koliko raznih načina. Od golfa i tenisa, preko fudbala do biciklizma i plivanja.
Mirno oko predstavlja broj i dužinu fiksacija pogleda ka nekom objektu ili tački u prostoru.
Super, a kakve to veze ima sa sportom?! Pa vrlo jednostavno, preciznost tenisera, golfera ili golmana neće mnogo zavisiti od njegovog talenta već od utreniranosti pogleda i fiksacije očiju. Golfer na primer mora da ima veći broj fiksiranih pogleda dužeg trajanja na rupu koju gađa nego na lopticu, što ponekad može biti neobično jer on prvo treba lopticu da udari da bi došla do rupe. Međutim njegov mozak će zapamtiti fiksaciju pogleda na loptici i iskoristiće je u trenutku kada je fiksacija na cilju tj. rupi kako bi postigao najbolji rezultat. Zvuči pomalo komplikovano međutim ukoliko su sportista i trener upoznati sa najnovijim naučnim saznanjima iz oblasti sportske psihologije, mirno oko je lako primenljivo u praksi.
Ovom relativno novom naučnom temom bavi se svega nekoliko naučnika u svetu. Guru u ovoj oblasti je gospođa Joan Vickers koja je prva pokrenula svu priču i zahvaljujući kojoj imamo dosta saznanja o mirnom oku. Pored nje ovom temom se bave i moja dva profesora iz Engleske, Mark Wilson i Sam Vine sa Koledža nauka za život i sredinu. Aparatura za praćenje ljudskog pogleda je jako složena, košta i do nekoliko miliona funti pa mi je bila prava privilegija raditi sa tako sofisticiranom opremom.

 Međutim ja sam otišao korak dalje. Nisam prihvatio činjenicu da mirno oko ima uticaj samo u sportovima u kojima lopta ima cilj koji treba da pogodi već sam za univerzitet kreirao istraživanje koje govori o mirnom oko i njegovom uticaju u biciklizmu i triatlonu.
Istraživanje obuhvata sledeće:
24 profesionalna vozača bicikla podeljeni u dve grupe po 12. Prva grupa obuhvata bicikliste koji imaju bolje vremenske rezultate na spustu sa procentom nagiba većim od 4 stepena, druga grupa su biciklisti sa lošijim vremenom na spustu. Istraživanje će pratiti broj i dužinu fiksacija očiju i upoređivati dve grupe. S obzirom da je aparatura za praćenja pogleda i merenje očnih fiksacija veoma složena, biciklisti će biti testirani u simuliranim laboratorijijskim uslovima. Kako bi se postigli uslovi što sličniji biciklističkoj vožnji, bicikl će biti prikačen za sobni trenažer, dok će se standardni biciklistički volan povezati sa kompjuterom i ekranom na kom će biti simulacija vožnje niz brdo (slično kompjuterskim igricama). Pored samog poređenja mesta, broja i dužine fiksacija pogleda u daljim planovima za ovo istraživanje biće uvedena i edukacija jedne grupe biciklista o mirnom oko kako bi se ispitalo da li su nakon edukacije rezultati bolji. Takođe ustanoviće se i korelacija pokreta očiju sa pokretima udova sportiste.
Rezultati ove studije mogu nam dati dobar odgovor na koji način možemo da unaperdimo brzinu na spustu kod biciklista uz pomoć mirnog oka. Predpostavke već postoje, ima dokaza koji se mogu poistovetiti sa biciklističkim performansom ali sačekaćemo rezultate ove studije pa onda pričati o tome.

Hvala što pratite moj rad, nadam se da ste saznali nešto novo o mirnom oku.

Pin It
MSc Đorđe Agbaba

Đorđe Agbaba rođen je 1987-e godine. Završava Osnovnu školu “23. Oktobar” u Sremskim Karlovcima, a nakon završene Srednje ekonomske škole “„Svetozar Mileti攓 u Novom Sadu 2006-te godine, upisuje Fakultet Sporta i Fizičkog Vaspitanja Univerziteta u Novom Sadu gde je diplomirao 2010-te godine na odseku plivanje sa ocenom 10 i prosekom svih ocena 9,15.Zahvaljujući viskom proseku na osnovnim studijama i dotadašnjem sportskom iskustvu i rezultatima, Đorđe iste godine upisuje master studije Sportskih i zdravstvenih nauka na prestižnom “University of Exeter” u Velikoj Britaniji. University of Exeter je 2010-te godine bio na prvom mestu na top listi časopisa “The Guardian”, kao najbolji…

Adresa sajta naukausportu.blogspot.com/ Email Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.
2014-02-14
sreda, 12 februar 2014 13:40

Ostavi komentar

Podrži i ti naš rad u stvaranju besplatnog sporta u Srbiji. Klikni na dugme Like Page

X Zatvori